Facebook KKAR

Amis Réunis uit Buizingen kaatsen zondag laatste keer: "Jeugd heeft geen interesse meer voor onze sport"

Kaatsclub Amis Réunis uit Buizingen bij Halle speelt dit weekend voor de laatste keer. Daarna valt het doek over de club. Een bladzijde lokale sportgeschiedenis wordt omgedraaid.

Kaatsbal was ooit één van de populairste sporten in de Zennevallei en het Pajottenland. Maar de tijden zijn veranderd. Er blijven niet veel clubs meer over. De laatste club op Hals grondgebied, Amis Réunis uit Buizingen, zet er nu zondag ook een punt achter.

Voorzitter Thierry Dufour heeft een dubbele verklaring voor de teloorgang van het kaatsen. "Enerzijds speelde het leven zich vroeger meer af in het dorp waar de mensen woonden. Voor sport hadden ze meestal de keuze tussen voetbal of... kaatsen. Nu rijden de mensen naar alle uithoeken van het land om hun favoriete sport te beoefenen. Anderzijds is kaatsen voor de jeugd geen aantrekkelijke sport. Het lijkt niet zo dynamisch of avontuurlijk. Misschien hadden we daar moeten op anticiperen. Maar je mag natuurlijk ook niet raken aan de tradities van een sport", aldus Thierry. Een moeilijke afweging dus.

Lege agenda

Voor Thierry als voorzitter begint na zondag ook een nieuw leven. "Tot nu werd mijn agenda bepaald door het kaatsen. Denk maar aan vergaderen met het bestuur, wedstrijden volgen en clubactiviteiten organiseren. Dat valt nu allemaal weg. Mijn agenda zal voortaan bepaald worden door het familieleven. Een heel verschil, waaraan ik nog wat moet wennen", geeft Thierry toe. "Maar gedane zaken nemen geen keer. De beslissing om de club op te heffen was al langer genomen en daar blijven we als bestuur bij. We willen eindigen in schoonheid."

Wie de Amis Réunis nog één keer wil zien kaatsen, is zondag vanaf 14u welkom op het kaatsplein in het park van Buizingen.  

Meest gelezen