Raakvlak

Beschilderde grafkelder uit de middeleeuwen ontdekt in Brugge

In Brugge is een nieuwe grafkelder ontdekt op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid. Momenteel gebeuren daar graafwerken voor een ondergronds pompstation, waarmee ze de waterkwaliteit van de Reien willen verbeteren. Dagelijks zijn ze met 10 archeologen op het kerkhof aan het werk. 

Sinds eind mei zijn ze in het centrum van de stad naast de Onze-Lieve-Vrouwe kerk aan het graven. Het is al de derde keer in Brugge dat ze zo'n grafkelder vinden. “Toch vinden we die maar heel uitzonderlijk en vaak zijn ze in slechte staat. Maar deze is prima bewaard gebleven”, zegt één van de archeologen Frederik Roelens. “De grafkelder is volledig intact en de schilderingen op die muren zijn nog in heel goeie staat.”

Volgens Roelens volgen de beschilderingen een typisch patroon. “Op de lange zijden zien we telkens een afbeelding van één of meerdere engelen, die zwaaien met een wierookvat. Je kan ook een tekening zien van “Maria met het kind”, die vaak op een mooie Gotische bank wordt afgebeeld.”

Lees verder onder de foto.

Raakvlak

Het gebruik van die beschilderingen was volgens de archeologen wijdverspreid in de toplagen van de Brugse maatschappij in de middeleeuwen. Het is wel nog niet zeker of de grafkelder bewaard zal worden. Ze zullen nu onderzoeken of de grafkelder wel zeldzaam en waardevol genoeg is daarvoor. 

Raakvlak

Meest gelezen