Minder mondmaskers, meer coronapassen en in Vlaanderen meer vrijheid: dit heeft het Overlegcomité beslist

1 oktober verdwijnt de mondmaskerplicht in winkels en horeca en kunnen de discotheken na 1,5 jaar weer open. Dat zijn de meest opvallende maatregelen die na het Overlegcomité van vanmiddag zijn bekendgemaakt. Dat betekent niet dat we nu met zijn allen het rijk der vrijheid hebben bereikt, want er blijven nog een aantal beperkingen gelden. Vooral Brussel met zijn lagere vaccinatiegraad moet nog extra geduld oefenen. 

Het was een trotse premier Alexander De Croo (Open VLD) die na het Overlegcomité een reeks nieuwe versoepelingen aankondigde. "De volledige vaccinatiegraad in ons land is zeer hoog", aldus de premier. "We zitten aan de top van Europa en de wereld en we mogen daar fier op zijn."

Goed nieuws voor de feest- en cultuursector. Je mag met meer samen vooraleer er sprake is van massa-evenementen met strenge regels:

Videospeler inladen...

De volledige vaccinatiegraad in ons land is zeer hoog

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

De Croo komt met een aantal versoepelingen die ingaan op 1 oktober.

  • De mondmaskerplicht vervalt in de horeca, winkels en winkelcentra.
  • In het openbaar vervoer, de treinstations, de luchthavens en de zorginstellingen blijven mondmaskers verplicht. Dat geldt ook voor grote evenementen van meer dan 500 mensen binnen en voor medische en niet-medische contactberoepen.
  • De discotheken en de nachtclubs openen weer na 1,5 jaar gesloten te zijn geweest, mét een zogenoemd Covid Safe Ticket.
Deze maatregelen gelden voor het hele land, maar De Croo zegt er meteen bij dat sommige gewesten ervoor kunnen kiezen om de versoepelingen nog niet te laten ingaan of zelfs strengere maatregelen kunnen nemen.
 
EPA

Er komen geen versoepelingen in Brussel

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

Tot hier het positieve nieuws, want in Brussel is maar iets meer dan 60 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Een onaanvaardbare en onhoudbare toestand, vindt de premier. 

"Er komen geen versoepelingen in Brussel", bevestigt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Dat betekent dat mondmaskers daar verplicht blijven in horeca en winkels. Bovendien kondigde de Brusselse regering gisteren al aan dat de coronapas in het Hoofdstedelijk Gewest breder wordt uitgerold. Vervoort hoopt op die manier het aantal vaccinaties in de hoofdstad te verhogen en een eventuele nieuwe lockdown te kunnen afwenden. 

Er is een enorme stap gezet richting vrijheid

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt met enige trots dat 80 procent van de Vlaamse jongeren intussen al zijn eerste vaccinprik heeft gekregen. "Ik ben zeer blij dat we de mondmaskerplicht kunnen terugschroeven", zegt Jambon. "Er is een enorme stap gezet richting vrijheid."

Volgende week bekijkt de Vlaamse regering of er op plaatsen met een lagere vaccinatiegraad dan het Vlaamse gemiddelde bijkomende maatregelen moeten worden genomen. Hij doelt hier op de invoering van een Covid Safe Ticket in bijvoorbeeld de Rand rond Brussel.

Ik pleit voor voorzichtigheid

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS)

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) laat nog niet in zijn kaarten kijken. "Ik pleit voor voorzichtigheid", geeft hij mee. Volgens Di Rupo blijf je binnen best een mondmasker dragen, maar ook buiten als mensen geen afstand van elkaar kunnen houden. 

"Het vaccin is de enige oplossing om niet besmet te worden", aldus Elio Di Rupo. 

Meer informatie over de laatste coronamaatregelen vindt u op de website info-coronavirus.be.

Het werk is nog niet af

Volgende week ligt er nóg coronawerk op de plank van de federale regering. Voor eind oktober gaan het federale niveau en de gewesten een inventaris opmaken van alles wat nodig is om in een post-federale fase te kunnen beslissen over zaken als contactopsporing, testing, ventilatie en luchtkwaliteit. "Zo zijn we klaar om het nodige reglementaire werk te doen om die beschikkingen in de eigen reglementering te schrijven, zodat de post-federale fase een succes kan zijn" zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Hij heeft het over een regelgevend kader voor onder meer de horeca en de discotheken, die in de toekomst een goede luchtkwaliteit zullen moeten garanderen.

Meest gelezen