Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Jonge Afghaanse ontwikkelt app om burgers in Kaboel veilig te houden

Ehtesab, oftewel verantwoording. Dat is wat de 26-jarige Sara Wahedi voor ogen had toen ze drie jaar geleden de gelijknamige app creëerde. Ze lanceerde een burgerplatform dat realtime waarschuwingen geeft over crisisincidenten en gevaar in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Op die manier hoopt het burgerinitiatief de inwoners van Kaboel te beschermen.

Als amper 23 jarige ontwikkelde de Afghaanse studente Sarah Wahedi de app Ehtesab in 2018De indirecte aanleiding voor het idee? Een zelfmoordaanslag waaraan Wahedi op het nippertje kon ontsnappen. Ze overleefde het wel, maar botste na de aanslag op heel wat praktische problemen zoals elektriciteitspannes en wegblokkades.

"Ik was echt verward dat er geen platform was waar je geverifieerde, realtime informatie kon vinden over wat er in de stad gebeurde, vooral in een stad die voortdurend door instabiliteit wordt geteisterd," zei Wahedi. De studente lanceerde zelf een platform waar burgers uit Kaboel belangrijke en dringende problemen kunnen aangeven.

Copyright afbeelding: site Ehtesab.

Ehtesab wil als "burgertechnologisch" initiatief bruggen slaan tussen burgers en de overheid. "De beste manier voor lokale en nationale overheden om uitdagingen aan te pakken, is om samen te werken met de gemeenschappen en hen te betrekken bij het vormgevingproces van de plek die zij thuis noemen."

Hoe werkt de app?

Gebruikers dienen via de app meldingen in in één van de vijf categorieën: veiligheid, verkeer, elektriciteit, corruptie en overig. Gebruikers vullen als het kan verdere informatie in zoals de locatie, een beschrijving en een foto of video.

Voordat een waarschuwing wordt uitgezonden, checkt het Ehtesab-team het gevaar. Ze consulteren burgers en veiligheidsdiensten ter plekke, controleren de bron en checken de situatie via sociale media. Eenmaal geverifieerd door minstens twee bronnen, toont de app de meldingen op een kaart van Kaboel en voegt updates toe naarmate er meer informatie beschikbaar is.

(De tekst gaat verder onder de tweet waarin Sara Wahedi, de oprichter van Ehtesab, uitlegt hoe de app werkt.)

"We zijn doodsbang, maar geven niet op"

Ook nu onder het nieuwe talibanbewind zetten Sara en haar team het werk voort, ook al is het heel wat lastiger. De waarschuwingssignalen zullen nooit "talibanaanslag" aangeven. "We willen het veilig houden voor ons team en we willen niet dat de taliban ons beschouwt als dreiging. We zijn doodsbang, maar geven niet op. Het is onze vorm van protest." Op Sara en één werkneemster na, namen alle vrouwen van het bedrijf ontslag.

Het gebruik van de app is de laatste tijd opmerkelijk gestegen. Wahedi plande om de app ook uit te breiden naar vijf andere Afghaanse steden, maar door de plotse machtswissel zal dit nog even op zich laten wachten. Daarnaast bekijkt het team hoe het Afghanen kan bereiken in regio's zonder internetverbinding, maar met mobiel netwerk.

Meest gelezen