Nederlanders worden kleiner, maar blijven de grootsten ter wereld

Nederlanders worden gemiddeld kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tot in 1980 werden onze noorderburen steeds groter maar dat lijkt nu verleden tijd. Ze blijven wel de grootste ter wereld maar de tegenstand uit onder meer Montenegro en Estland komt wel dichterbij. 

Het CBS deed een bevraging bij mannen en vrouwen van 19 tot 60 jaar, geboren in Nederland. Daaruit blijkt dat de mannen gemiddeld 182,9 cm lang zijn, de vrouwen meten 169,3 cm. Dat is meer dan een centimeter kleiner dan de generatie Nederlanders geboren in de jaren '80. "Toen bereikten de Nederlanders hun maximale groeipotentieel", zegt Mathieu Roelants, onderzoeker van de KU Leuven, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Opvallend verschil met andere landen op vlak van melkconsumptie
Mathieu Roelants, KU Leuven

"Het is natuurlijk niet zo dat individuen krimpen", verduidelijkt Roelants. Het gaat om de gemiddelde populatie die kleiner wordt. De belangrijkste reden daarvoor is migratie. Heel wat mensen uit landen waar men gemiddeld kleiner is, zijn de laatste decennia naar West-Europa getrokken. Het is dan ook logisch dat die kinderen met een migratie-achtergrond minder groot worden dan de Nederlanders geboren in de jaren '80.

Een reden waarom de Nederlanders traditioneel zo groot zijn, werd trouwens nooit gevonden. "Er is een opvallend verschil met andere Europese landen op vlak van melkconsumptie maar een wetenschappelijk verband is nooit aangetoond", aldus Roelants.

Beluister hier het volledige gesprek met Mathieu Roelants

Er is trouwens ook een opvallend lengteverschil tussen mensen uit het noorden en zuiden van Nederland. Een Fries bijvoorbeeld is gemiddeld drie centimeter groter dan een Limburger. Die laatste zijn de kleinste Nederlanders. De Groningers, Friezen, Drentenaren en Overijsselaren zijn dan weer de langste mensen van Nederland. 

Ondertussen zien we wel een groeispurt bij landen zoals Montenegro, Estland en Bosnië. "Nederlanders hoeven echter niet meteen te vrezen dat ze hun koppositie zullen verliezen", zegt Roelants. "Het maximale groeipotentieel is nu eenmaal die 184 cm."

Belgen veilig in het peloton

In België is het overigens al even geleden dat er nog eens onderzoek werd gedaan naar de lengte van haar inwoners. De laatste cijfers voor Vlaanderen dateren van 2004. Toen was een jonge man gemiddeld 181 cm lang en een jonge vrouw 167 cm. Daarmee zit België veilig in het Europese peloton achter de koplopers. In dat peloton vinden we ook de Denen, Zweden en Duitsers. Opvallend is wel dat Vlamingen traditioneel 1 à 2 cm groter zijn dan Walen.

Meest gelezen