Ze wonen aan finish maar mogen niet naar buiten om te supporteren, toch genieten ook gevangenen Leuven Centraal van WK

De stad Leuven staat de komende dagen volledig in het teken van het WK wielrennen. De renners razen over de eindmeet pal voor de gevangenis van Leuven Centraal, maar de gedetineerden kunnen dit event uiteraard niet live beleven. Om de wielervibe toch tot binnen de muren van de gevangenis te krijgen, organiseren VZW De Rode Antraciet en Sport Vlaanderen tal van fietsgerelateerde activiteiten.

Leuven Centraal is gelegen aan de finish van het WK-parcours. Het peloton zal letterlijk voorbij de gevangenis scheuren en daarom wilden ze in de gevangenis niet achterblijven. "De opbouw van het finishcomplex en de fanzones voor het WK is bezig en overal hangen kleurrijke vlaggen en promo. De stad zal letterlijk op z'n kop staan. Voor een stukje willen we dit wielerfeest mee beleven. Samen met de collega's van justitie en de hulp- en dienstverlening, inclusief de gedetineerden zelf, leiden we alle activiteiten in goede banen", vertelt Sabine De Bock, functionaris voor vzw de Rode Antraciet, een organisatie van en voor gevangenen. 

Het is voor de gedetineerden een mooie kans om op een sportieve manier verbinding te maken met wat er in de buitenwereld leeft.

Sabine De Bock, functionaris voor De Rode Antraciet

Het feest gaat van start op vrijdag 17 en zaterdag 18 september. Sport Vlaanderen voorziet een aantal spinningfietsen met tablet voor de gevangenen. "Via speciaal uitgeruste spinningfietsen beleven gedetineerden een stukje van de meest prestigieuze wielerwedstrijd van het jaar. In verschillende tijdsblokken en groepen rijden ze het parcours virtueel mee en meten zich zo met de profrenners", klinkt het bij De Rode Antraciet. "En daarnaast wordt er in samenwerking met de gevangenen ook gezorgd voor randanimatie en challenges. Op 3 oktober is er het slotevent in kader van het WK wielrennen. Het wordt een sportdag met onder andere fietsen op rollen en een voorstelling van het sportaanbod voor het komende seizoen". 

Meest gelezen