Helene Vanlathem

Het wielermuseum van Paul Mortelmans uit Walem: "Mijn grootste pronkstuk is de fiets van Eddy Merckx uit 1975"

Een fiets van Eddy Merckx uit 1975, gesigneerde truitjes van de gebroeders Sweeck, een WK-trui van Rik Van Looy. Het is maar een fractie van de wielercollectie van Paul Mortelmans uit Walem. En volgende week zondag, op de dag dat het WK wielrennen door zijn dorp rijdt, stelt hij zijn pronkstukken tentoon in zijn stamcafé 't Hoekske. "We zullen onze tenen moeten intrekken als ze hier passeren."

Volgende week zondag 26 september vindt de WK-wegrit voor mannen plaats. Die dag fietsen onder andere Tiesj Benoot, Victor Campenaerts, Tim Declercq, Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Dylan Teuns en Wout van Aert van Antwerpen naar Leuven. Rond 11.00 uur zullen ze in Mechelen passeren. Voorbij café 't Hoekske in Walem, een deelgemeente van Mechelen. En daar zal Paul Mortelmans staan met zijn wielercollectie die hij nooit eerder tentoon stelde.

"Dit jaar is het de honderste editie van het WK Wielrennen. En de renners zullen ook nog eens vlak voor ons lokaal passeren. Maar ook exact 40 jaar geleden heb ik met mijn vrienden de Walemse Stoempers opgericht, onze fietsclub. Dat is toch te zot voor woorden?", verbaast Paul zich. "Met die twee verjaardagen leek het mij de ideale gelegenheid om mijn verzameling publiek te maken."

Ik verkoop niets, al geven ze mij een miljoen

Paul Mortelmans (69)

De zolder en het tuinhuis puilen uit van de wielerschatten: gele truien van Armstrong en Cancellara, een zak van Eddy Merckx van de Molteni-ploeg, een wegwijzer van de Tour de France en de beschadigde groene trui van Marcel Kittel na zijn zware val in 2017. "Ik verkoop niets, al geven ze mij een miljoen. Dit is een beetje mijn levenswerk geworden."

De fiets van Merckx

"Mijn grootste pronkstuk is de fiets van Eddy Merckx uit 1975. Die heb ik gekregen van ex-renner Eddy Van Hoof uit Leest die ik via via leerde kennen. Toen zijn club MIC failliet ging hij bij Eddy Merckx fietsen. En tot zijn fiets uit Italië aankwam, gaf Eddy hem een fiets en zijn garage. Het is dus die fiets waar Eddy zelf ook mee gereden heeft die ik hier in mijn museumpje heb staan."

Wie het WK wielrennen wil combineren met een hele verzameling wielergeschiedenis kan volgende week zondag 26 september, naar Walem afzakken. Vanaf 10.00 uur kan je terecht in café 't Hoekske om de collectie van Paul Mortelmans te bewonderen. En rond 11.00 uur zal de koers daar voorbij rijden.

Meest gelezen