Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans ministerie van Defensie geeft toe dat drone-aanval in Kaboel burgers heeft gedood en geen IS-terroristen

De aanval met een Amerikaanse drone op een auto nabij de luchthaven van Kaboel op 29 augustus heeft wel degelijk Afghaanse burgers gedood en geen terroristen die van plan zouden geweest zijn om een aanslag te plegen. Dat heeft het Pentagon - het Amerikaanse ministerie van Defensie - nu toegegeven. Er zouden zeker tien burgers zijn gedood en onder hen zouden zeven kinderen zijn.

Eind augustus -kort na de bloedige terreuraanslag van IS Khorasan waarbij meer dan 190 mensen gedood werden nabij de luchthaven van Kaboel- heeft een Amerikaanse drone een raket afgevuurd op een auto die onderweg was naar de luchthaven. 

Tien burgers, onder hen zeven kinderen, werden bij de aanval eind augustus gedood

Generaal Kenneth McKenzie, opperbevelhebber VS-troepen in Midden-Oosten
Videospeler inladen...

Aanvankelijk was gezegd dat het ging om leden van de terreurgroep IS Khorasan die van plan zouden zijn geweest om een nieuwe aanslag te plegen. Toch was er al vroeg twijfel omdat getuigen en politiemensen melding maakten van vooral burgerslachtoffers, onder hen zeker een kind. Ook de Belgische freelancefotograaf Jim Huylebroeck die in de buurt was, sprak over tien burgerslachtoffers van hetzelfde gezin. Het zou bovendien om mensen gaan die op de lijst stonden om door de Amerikanen te worden geëvacueerd.

Vanavond bevestigt het Amerikaanse ministerie van Defensie dat het inderdaad om burgers ging en niet om terroristen. Volgens VS-generaal Kenneth McKenzie -de commandant van CentCom, de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten en Afghanistan- ging het inderdaad om een vergissing en is het onwaarschijnlijk dat terroristen van IS bij die aanval gedood werden. Tien burgers zouden gedood zijn en onder hen zouden zeven kinderen zijn. 

Het tekent wel de erg nerveuze sfeer na de bloedige aanslagen en de raketaanvallen van IS op de luchthaven van Kaboel in die dagen. 

Meest gelezen