Radio 2

Restauratie interieur Sint-Rochuskerk gaat van start: "Uniek interieur wordt in ere hersteld"

In Halle is het startschot gegeven voor de restauratie van het interieur van de Sint-Rochuskerk. De buitenkant van deze kerk uit het interbellum is eerder al gerestaureerd. Dat moest eerst gebeuren om waterinsijpeling te voorkomen. 

De Sint-Rochuskerk werd gebouwd in 1928. Het bouwprocédé was voor die tijd vrij uniek. Het gaat om een skeletconstructie in beton met opvulmetselwerk. De gevels zijn bepleisterd met gerolde keiencement. Heel de buitenkant werd in 2016 al vernieuwd. Nu komt het interieur aan de beurt.  

Het interieur van de kerk werd destijds als één geheel ontworpen. Maar er is in de loop der jaren veel verloren gegaan. Zo zijn het hoofdaltaar, de communiebanken, een biechtstoel en de kansel verdwenen. Ook de vloer is er slecht aan toe. Tegels zijn weg of gebarsten. En er zijn problemen met opstijgend vocht.

Alles wat nog aanwezig is zal worden gerestaureerd. De vloer wordt volledig vernieuwd. De lambrisering in faiencetegels wordt helemaal hersteld. En ook de glasramen keren terug. Zij waren tijdens de eerste fase van de restauratie veilig opgeborgen, maar keren nu terug achter beschermend glas. Tegen 2024 moet alles klaar zijn. 

Architect Inge Sleutel is enthousiast: "Het zal zeker de moeite zijn om de kerk na de restauratie te bezoeken. Het gebouw krijgt overigens een polyvalant karakter. Zo komen er een ontmoetings- en repetitieruimte, met een akoestisch plafond. Maar het blijft in de eerste plaats een kerk, waarvan het unieke karakter na de restauratie nog meer tot zijn recht zal komen."

Meest gelezen