De Tiense kleine reuzen: Nieke (rechts), Siske (midden) en Tiske (links)
Roelof Pantjes

Tiense reuzen zoeken stevige schouders: "Het is vooral een techniek"

OpgewekTienen vzw zoekt nieuwe reuzendragers voor de kleinere reuzen Tiske, Nieke en Siske. “Er zijn geen specifieke eisen waaraan je moet voldoen”, zegt reuzendrager Jonas Beyens op Radio 2 Vlaams-Brabant.

OpgewekTienen zoekt mensen die hun schouders onder Tiens erfgoed willen zetten. En dat mag je letterlijk nemen Ze zijn op zoek naar nieuwe reuzendragers voor de Tiense kleine reuzen. “Een deel van de reuzendragers die er nu zijn, begint op leeftijd te komen. Er haken ook mensen af omdat ze andere dingen willen doen”, vertelt reuzendrager Jonas Beyens. “We zijn wel bezig met een verjonging. De twee grote reuzen hebben onlangs vijf nieuwe reuzendragers gekregen. Een reuzendrager heet trouwens een ‘pijnder’.”

Voorwaarden

“Je hebt een gezonde fysiek nodig. Voor de kleine reus moet je tien kilogram kunnen dragen op je schouders. Bij de grote reuzen is dat 75 kilogram. Maar het gaat vooral om de techniek. Met een juiste techniek kan iedereen in principe een reus dragen. Er zijn geen specifieke eisen waaraan je moet voldoen.”

Meest gelezen