Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Nederlandse topschaker woont in Brugge: “Door de liefde hier beland”

Topschaker Jorden van Foreest is verhuisd van Utrecht naar het centrum van Brugge. Hij volgde de liefde, zijn Ieperse vriendin studeert in Brugge. 

Jorden van Foreest is nog maar 22, maar al internationaal grootmeester sinds zijn 16de. Hij staat momenteel 45ste op de wereldranglijst, maar is door zijn jonge leeftijd een fenomeen in de schaakwereld. Jorden schaakt al sinds zijn 6de. “Mijn ouders schaakten. Zij leerden het aan mij, mijn 5 broers en zus. Dus het grootste deel van mijn leven is er al aan opgegaan”, zegt van Foreest.

Zijn vriendin Sofie Hüttl schaakt ook. “We hebben elkaar leren kennen op een toernooi in Praag. Omdat ze ook studeert, doet ze het dus niet professioneel. Toch wint ze af en toe van mij. Dan moet ik het natuurlijk de hele dag aanhoren. Ik probeer dat dus te voorkomen door zo weinig mogelijk te spelen tegen haar”, vertelt hij met een glimlach.

Goede zet

Hij verhuisde een klein jaar geleden van Utrecht naar Brugge. “Ze liet me weinig keuze. Maar het is een mooie en een leuke stad. Het is dus een goede zet”, knipoogt hij. “En zelfs al ben ik een professioneel speler. Ik ben nog altijd geen voetballer, dus ik word niet zomaar herkend op straat”.

De voorzitter van de Koninklijke Brugse Schaakkring noemt hem een groot talent. “In Brugge en België steek ik er wel wat bovenuit. Maar ik speel op internationaal niveau, dus word ik ook heel vaak schaakmat gezet. Er komt ook een jong Belgisch talent aan. Er zijn dus meer dan genoeg uitdagingen voor mij.”

Volgende week speelt hij een toernooi in Malmö, Zweden. “Het toernooi is belangrijk, want ik was niet goed op dreef de jongste tijd. Ik zal daar de hoogstgeplaatste zijn, dus het zou wel moeten lukken om uit te blinken", besluit hij.

Meest gelezen