Foto ter illustratie - Kursat Akkoyumlu - Pexels

Vier Sint-Niklazenaars wagen kans op EK Ballonvaren in Hongarije: "We staan met 2 Belgen in de top 10"

Vier Belgen doen hun uiterste best om een medaille te winnen tijdens het Europees Kampioenschap Ballonvaren in Szeged, in Hongarije. 81 deelnemers van over heel Europa nemen deel aan dit 22e kampioenschap. "We staan met 2 Belgen in de top 10, we mogen niet klagen."

David Spildooren is een van de 4 mannen die meedoet aan deze internationale ballonvaartwedstrijd in Szeged, één van de grootste steden in Hongarije. Hij vaart al ongeveer 15 jaar en sinds een 7-tal jaar neemt hij deel aan wedstrijden. Hij is voorlopig tevreden met hoe de wedstrijd nu verloopt: "We staan met 2 Belgen in de top 10. Ik sta 3e en mijn collega Steven Vlegels staat 9e. Dus we mogen niet klagen."

Beluister hieronder het interview met David Spildooren

3D-ballonnen en vluchten naar een bepaald punt

Het kampioenschap startte op 12 september en de deelnemers moesten de afgelopen week verschillende vluchten maken om hoger te geraken in het klassement. En een eventuele medaille lonkt, zegt hij: "We zitten allemaal in de top 10, en we zitten heel dicht op elkaar." Wie wint, zal binnenkort geweten zijn want het is de laatste dag dat de ballonvaarders nog hun beste beentje kunnen voorzetten. 

We moeten met 3D-ballonnen varen. Bij andere opdrachten moeten we zo dicht mogelijk bij een bepaald punt geraken
David Spildooren

"We hebben al 19 opdrachten achter de rug", zegt Spildooren. "Er zijn 3D-opdrachten waarbij we met bepaalde figuren in de lucht varen. Bij andere opdrachten krijgen we coördinaten en moeten we naar een bepaald punt varen. Dat doen we door andere windrichtingen te zoeken en zo dicht mogelijk bij dat punt te komen. Dan droppen we een zandzakje met een lint aan."

81 ballonnen dicht op elkaar

Met 81 ballonnen is dat niet zo eenvoudig, legt hij uit: "Iedereen wil zo dicht mogelijk bij dat doel komen, en dan zitten we dicht bij elkaar. We moeten dan echt opletten dat we niet botsen tegen andere ballons." En het is ook iets helemaal anders dan het recreatief ballonvaren: "Bij wedstrijden zijn dat veel kleinere ballonnetjes."

De juryleden zien vanop de grond wie het dichtste bij het doel is, of wie het dichtste zijn zandzakje heeft laten vallen. En soms gaat het bijna om "millimeterwerk": "Dat is constant duwen en trekken met die ballon."

Laatste vluchten

Spildooren vliegt/vaart trouwens niet alleen met ballonnen, in zijn dagelijkse job is hij lijnpiloot bij Brussels Airlines, en hij heeft ook zijn eigen ballonbedrijf. Hoe het nu verder gaat op deze laatste dag van het kampioenschap is nog onzeker. Gisteren werd door de weersomstandigheden al een vlucht geannuleerd: "Ik ben bang dat het weer niet goed genoeg zal zijn om te varen deze avond. De vlucht zou kunnen afgelast worden."

Het kampioenschap eindigt officieel zaterdag 18 september 2021.

Meest gelezen