Villa Basta toert langs 18 scholen: “Eén hobby per kind zorgde voor minder inschrijvingen"

Het creatieve cultuurhuis Villa Basta trekt in september langs 18 middelbare scholen in Hasselt en Genk om jongeren warm te maken voor hun cursussen. Tijdens de coronapandemie konden kinderen en tieners noodgedwongen maar 1 hobby kiezen. “We stelden vast dat er vaker werd gekozen voor sport of jeugdbeweging, waardoor veel mensen de weg naar artistieke hobby’s kwijtraakten”, zegt Eva Mechelmans van Villa Basta.

“Vandaag staan we op de GO! Next methodeschool Van Veldeke in Hasselt”, vertelt Eva Mechelmans. “We trekken langs 18 scholen in Genk en Hasselt en bieden leerlingen allerlei creatieve workshops aan die aansluiten bij ons reguliere aanbod. We zetten djembés neer, installeren een DJ-booth, verspreiden breakdancematten en hebben materiaal meegebracht om zelf tote bags van te maken. Klasgroepen krijgen elk een uur en twintig minuten om alles naar hartenlust uit te proberen. Het aanbod van Villa Basta is erg breed: van dansen, street art, vloggen, podcast en theater tot mode. Het verschil met ons en traditionele kunstacademies is dat wij extra veel oog hebben voor de ontwikkeling van het individu.”

Deze scholentour is plezierig maar ook noodzakelijk. Het aantal inschrijvingen lag in het begin van september veel lager dan in pakweg 2019.
Eva Mechelmans, vrijwilliger Villa Basta

“Deze intensieve scholentour is niet enkel plezierig, maar ook noodzakelijk”, gaat de vrijwilliger van Villa Basta verder. “De coronamaatregelen mogen dan wel versoepeld zijn, veel jongeren zijn de weg naar creatieve hobby’s kwijtgeraakt. Het aantal inschrijvingen bij het begin van dit nieuwe schooljaar lag maar voor de helft zo hoog als in dezelfde periode van een topjaar zoals 2019. Niet enkel Villa Basta maar ook andere teken- muziek- en woordacademies kampen met terugvallende inschrijvingscijfers. Gelukkig merken we dat onze energie aanstekelijk werkt. Sinds de start van onze tour lopen de inschrijvingen veel vlotter binnen.”

Rapper Rian Snoeks, die zelf jarenlang een artistieke uitlaatklep vond in Villa Basta, gaf vrijdagmiddag een performance op de speelplaats van de methodeschool van Veldeke. “Ik vind het heel belangrijk dat jongeren op deze manier prikkels kunnen opdoen waardoor ze in zichzelf iets gaan voelen. Ook op school gaat er vaak veel te weinig aandacht naar creativiteit. Ik ben blij dat ik hen op mijn manier kan duidelijk maken dat dit soort hobby’s ook opties zijn.”

Meest gelezen