Pepinster, juli 2021

VN-secretaris-generaal Guterres: "Op catastrofale weg naar 2,7 graden klimaatopwarming"

Veel meer landen moeten veel hardere beloften doen om minder CO2 uit te stoten, waarschuwen de Verenigde Naties zes weken voor de klimaatconferentie in Glasgow. Want met wat nu op tafel ligt stijgt de uitstoot nog, in plaats van te dalen.

Ondanks alle voornemens om actie te ondernemen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen, gaat het toch de verkeerde kant uit. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport dat de klimaatplannen en -beloften van alle landen heeft opgeteld. 

Met wat nu op tafel ligt stijgt de uitstoot tegen 2030 met 16 percent, vergeleken met 2010. En dat terwijl de uitstoot net met 45 procent moet afnemen, om een koolstofneutrale planeet te bereiken tegen 2050. 

VN-secretaris-generaal António Guterres wond er geen doekjes om: “De wereld zit op een catastrofale weg naar 2,7 graden opwarming.” 

Op de klimaatconferentie van Parijs in 2015 was afgesproken om de opwarming zeker onder de 2 graden te houden en zelfs te streven naar anderhalve graad.

Waar komt het VN-pessimisme vandaan? De 196 landen die het Klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend, verbinden zich ertoe om elke vijf jaar aangescherpte plannen te maken.  

De deadline om die plannen in te dienen is verstreken en slechts 113 landen hebben hun huiswerk gemaakt. Onder hen de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Tientallen andere landen hebben geen nieuwe klimaatbeloften gedaan. Onder hen onder meer China, India, Saoedi-Arabië en Turkije, samen goed voor een derde van de CO2-uitstoot. 

Het is evenwel mogelijk dat bijvoorbeeld China toch nog een ambitieuzer klimaatplan indient voor de COP-26 begint, dat is volgende VN-conferentie over klimaatverandering in Glasgow, van 31 oktober tot 12 november.

AFP or licensors

Patricia Espinosa, de hoogste klimaatverantwoordelijke van de Verenigde Naties, roept landen op om hun inspanningen te verdubbelen. Politici moeten zich niet enkel laten leiden "door gerechtvaardigde nationale belangen, maar ook door het welzijn van de mensheid", zei Espinosa. “We hebben geen tijd meer te verliezen. De recente extreme hittegolven, droogtes en overstromingen zijn een vreselijke waarschuwing dat veel meer inspanning nodig is.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen