Radio 2

Witte rook in Eeklo: SMS, CD&V en N-VA vormen nieuw stadsbestuur, Groen en Open VLD eruit

Het stadsbestuur van Eeklo verandert van kleur: Groen en Open VLD ruimen plaats voor CD&V en N-VA. De partij SMS, blijft aan en houdt de burgemeesterssjerp rond het middel van Luc Vandevelde. Die stelde gisteravond het "nieuw, daadkrachtig en democratisch stadsbestuur van Eeklo” voor. 

Open VLD en Groen verdwijnen uit het stadsbestuur van Eeklo, en maken plaats voor de twee grootste oppositiepartijen CD&V en N-VA. De redenen zijn volgens sommigen al te vinden bij de start van de coalitie: het ging om een nipte meerderheid, beslissingen bleven lang uit of draaiden eerdere plannen helemaal om. De aanleiding was het feit dat Groen er in augustus de stekker had uitgetrokken. Eerder had schepen Bob D'haeseleer Groen verlaten om onafhankelijk te worden. Maar toen hij vertrok naar de partij Vooruit - die eigenlijk zelfs niet in de Eeklose gemeenteraad zit - was het hek van de dam. D'haeseleer verloor zijn bevoegdheden, en Groen zag het niet meer zitten om op die manier voort te besturen. De meerderheid was geen meerderheid meer.

De coalitieproblemen deden oppositiepartijen CD&V en N-VA samenklitten, en ze reikten de hand uit naar de partij SMS en haar burgemeester Luc Vandevelde. Sinds enkele weken kwamen die 3 partijen samen om inhoudelijk de plooien glad te strijken, en gisteravond werd het resultaat bekendgemaakt. De nieuwe coalitie heeft een verrassend gezicht.

Nieuwe en minder nieuwe gezichten

Eeklo heeft nu een stadsbestuur van 6 mannen en 1 vrouw, een mengeling van veel en wat minder ervaring. SMS houdt met Luc Vandevelde de burgemeester, samen met schepenen Marc Windey en Danny Smessaert. Na een schepenambt, 12 jaar burgemeestersschap, en 3 jaar oppositie, komt ereburgemeester Koen Loete van CD&V opnieuw op de voorgrond als schepen. Fractieleider en jongerenkandidaat Filip Smet wordt de tweede CD&V-schepen. NV-A is de nieuwkomer op het bestuursniveau in Eeklo, en levert Danny Plaetinck en Hilde Lampaert als schepenen. Lampaert is dus de enige vrouw in het stadsbestuur van 7 mensen, maar wordt wel ineens ook eerste schepen. De 3 bestuurspartijen hebben in de gemeenteraad nu 17 van de 27 zitjes.

Het was een heftige periode met grote emoties en moeilijke beslissingen

Luc Vandevelde (CD&V), burgemeester van Eeklo

Na een 4-tal spannende weken, voelt burgemeester Luc Vandevelde zich nu "ontlast van de zorgen, want het is een heftige periode geweest, met emoties en moeilijke beslissingen. Kiezen is ook altijd verliezen, maar er was een oplossing nodig. Ik ben ervan overtuigd dat deze meerderheid stevig en stabiel genoeg is om Eeklo de komende 3 jaar goed te besturen. En ook al was SMS 3 jaar geleden niet de grootste vriend van CD&V op politiek vlak, we kwamen daarnaast wel overeen, en proberen nu een nieuwe sterke ploeg te vormen. We combineren beleidservaring met nieuwkomers die toch wel weten hoe ze zaken moeten aanpakken."

Blij terug te zijn in het stadsbestuur! Ik voel het niet aan alsof ik de tweede viool moet spelen

Koen Loete (CD&V), oud-burgemeester Eeklo, binnenkort weer schepen

Oud- en ereburgemeester Koen Loete is blij terug te zijn in zijn heimat: het stadhuis van Eeklo. Sinds 1989 is hij gemeenteraardslid, tussen 1995 en 2006 was hij schepen, daaropvolgend was hij burgemeester tot 2018. Sindsdien heeft hij een zitje op de oppositiebank. 

Vanaf 4 oktober zit hij dus weer in de meerderheid als schepen, en "dat voelt goed", zegt hij. "Ik had eerlijkheidshalve nooit gedacht hier ooit als schepen terug te staan. Het is jammer voor Eeklo en de betrokken partijen dat het zo gegaan is. Maar de politieke impasse noopte tot een drastische oplossing."

"Ik ken burgemeester Luc Vandevelde van SMS goed", zegt Loete, "Ik voel me zeker geen tweede viool. Ik denk dat de burgemeester als dirigent het hele gezelschap in harmonie moet houden, en dat de samenwerking goed zal verlopen. Het eerste wat we moeten doen is de sfeer in het bestuur herstellen, net als de goede samenwerking tussen de politiek en de administratie. Daarna volgen de grote dossiers die we tot een goed einde moeten brengen."  

Zijn job bij de bank zal Loete combineren met zijn schepenambt. 

Meest gelezen