WoninGent ook in beroep schuldig aan verhuur krotwoningen

De rechtbank in Gent heeft de sociale huisvestigings­maatschappij WoninGent ook in beroep schuldig bevonden aan de verhuur van ongeschikte woningen. De huisvestings­maatschappij kreeg net als in eerste aanleg 200.000 euro boete, waarvan 120.000 met uitstel. De zeventien ongeschikte panden moeten binnen twee jaar in orde gebracht worden, anders moet WoninGent elke dag een dwangsom betalen.

In een VRT-reportage tijdens de campagne van de gemeenteraads­verkiezingen in 2018 werden heel wat panden van WoninGent getoond waar schimmel te vinden was. Het parket van Oost-Vlaanderen startte daarop een onderzoek. Daaruit bleek dat er vooral in de Bernadettewijk heel wat ongeschikt verklaarde woningen toch bewoond werden. “De toestand waarin mijn cliënten moesten wonen, was ellendig”, verklaart advocaat Michel De Clippele. “Het regende binnen, de elektriciteitsdraden hingen aan het plafond. De ramen waren van plexiglas. Er waren stekkers naast de lavabo. Een deskundige heeft zelfs aangetoond dat er een risico was op CO-vergiftiging. Als je een woning huurt, dan mag je er toch van uitgaan dat alles in orde is. Als burger word je voor minder gestraft.”

Te groot patrimonium

In eerste aanleg vroeg WoninGent nog de vrijspraak, maar de rechter veroordeelde de huisvestingsmaatschappij tot een boete van 200.000 euro, waarvan 120.000 euro met uitstel. Maar WoninGent legde zich niet neer bij dat vonnis en ging in beroep. Deze keer pleitte hun advocaat wel schuldig, maar hij vroeg om begrip aan het hof van beroep. Volgens hem kwam WoninGent na twee fusies met andere maatschappijen in het bezit van 10.000 woningen, terwijl dat er voorheen slechts 2.000 waren. Daardoor gingen de onderhoudskosten aanzienlijk de hoogte in. WoninGent belooft  beterschap:  tegen 2030 zal onder meer de bewuste Bernadettewijk afgebroken worden. De procureur-generaal vorderde daarom opnieuw een boete van 200.000 euro, maar deze keer volledig met uitstel. “Met dat geld kunnen de woningen in orde gebracht worden”, klonk de redenering. 

De toestand waarin mijn cliënten moesten wonen was ellendig. Het regende binnen, de elektriciteitsdraden hingen aan het plafond. De ramen waren van plexiglas en er was risico op CO-vergiftiging.

Advocaat Michel De Clippele

Dwangsom

De voorzitter volgde de procureur-generaal niet en gaf dezelfde boete als in eerste aanleg. Daarnaast kreeg WoninGent ook de opdracht om de 17 ongeschikte panden in orde te brengen binnen twee jaar. Gebeurt dat niet tijdig, dan volgt er een dwangsom van 150 euro per dag per pand dat niet in orde is gebracht. “Ik vind het een evenwichtig arrest”, besluit De Clippele. “Het hof geeft hier een zeer krachtig signaal dat dergelijke wanpraktijken niet kunnen. Helaas zijn deze legio en zal dit niet de laatste zaak zijn in deze materie.” 

De advocaten van WoninGent wilden niet reageren na het arrest.

Meest gelezen