Ziekenhuis in Genk (ZOL) roept zwangeren op om zich te laten vaccineren: "Bij besmetting grotere kans op vroeggeboorte"

Het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk roept zwangere vrouwen op om zich zeker te laten vaccineren tegen corona. Zwangere vrouwen die besmet raken, hebben een grotere kans om zwaar ziek te worden en op intensieve zorgen te belanden. Hierdoor stijgt de kans op vroeggeboorte.

"Zwangere vrouwen die corona krijgen, zeker de zwangeren die naar het einde van het 2de en 3de trimester gaan, hebben een hogere kans om zwaar ziek te worden en op intensieve zorgen te belanden", zegt gynaecoloog Tinne Mesens van het ZOL. "Ze zouden dan aan de beademing moeten, maar doordat de baby teveel plaats inneemt, gaat dat niet. En daarom moeten ze verlost worden door een keizersnede en dus te vroeg bevallen doordat ze zo zwaar ziek zijn."

Als de moeder zo snel achteruit gaat, moeten we haar verlossen om haar leven te redden

Gynaecoloog Tinne Mesens

"Als de moeder zo snel achteruit gaat dat ze aan de beademing moet, dan is de moeder wel prioritair", zegt Mesens. "Dan moeten we de moeder verlossen, om haar leven te kunnen redden."

Overleden baby's in Gent

In AZ Maria Middelares in Gent zijn afgelopen maand zelfs drie baby's voor de geboorte overleden, zegt medisch directeur Ronny Goethals. "De zwangere vrouwen hebben soms maar lichte symptomen van Covid. Maar als we dan onderzoek doen bij de overleden baby's en moederkoeken, dan zien we dat er toch sterke aanwijzingen zijn dat er een verband is tussen het overlijden van het kind en de covidinfectie."

Onwetendheid

De overheid besliste in april dat zwangere vrouwen prioritair gevaccineerd kunnen worden, maar veel vrouwen hebben toch nog schrik. "Ik begrijp dat veel vrouwen schrik hebben omdat er, zeker in begin, nog niet zoveel geweten was over het vaccin en over het virus", zegt gynaecoloog Tinne Mesens. "Maar het is wel belangrijk, zowel voor de gezondheid van de moeder als voor het kind, om deze complicaties te vermijden."

Meest gelezen