Jacob Zuma in de rechtbank.

Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma moet zijn straf verder uitzitten

Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof heeft de aanvraag van oud-president Jacob Zuma om zijn celstraf te herzien verworpen. Zuma was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden omdat hij weigerde te getuigen in een onderzoek naar corruptie. 

De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma zal zijn gevangenisstraf van 15 maanden verder moeten uitzitten. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof besloten nadat Zuma had gevraagd om zijn zaak te herzien. De beslissing van het Hof klinkt duidelijk, de voormalige president "voldoet niet aan de wettelijke vereisten voor een strafherroeping".

Eerder al voorwaardelijk vrij

Zuma werd in juli veroordeeld omdat hij weigerde te getuigen in een onderzoek naar zijn vermeende rol in corrupte praktijken. Op 8 juli begon zijn gevangenisstraf. Amper een maand later werd de 79-jarige oud-president opgenomen in het ziekenhuis voor verschillende operaties. Begin september oordeelde het gerecht dat het onverantwoord zou zijn om Zuma opnieuw op te nemen in de gevangenis en werd hij vrijgelaten onder voorwaarden. 

Zuma wilde nog een stapje verder gaan en vroeg om een herziening van zijn straf. Maar hij kon op weinig bijval rekenen van het Hooggerechtshof. 

Rellen en plunderingen

In februari 2018 stapte Zuma op als president nadat zijn partij, het ANC (African National Congress), hem aan de kant schoof. De betichtingen over corruptie tijdens zijn presidentschap stapelden zich op, maar Zuma bleef hardnekkig weigeren om mee te werken aan het onderzoek. Uiteindelijk werd hij hiervoor berecht en resulteerde de "minachting van justitie" in 15 maanden cel.

Bij Zuma's opsluiting deze zomer brak grootschalig protest uit onder zijn aanhangers. De situatie escaleerde snel en resulteerde in plunderingen, vandalisme en brandstichtingen. Regeringsbronnen schatten de schade van de rellen op miljoenen euro's. Zuid-Afrika zette het leger in om de situatie onder controle te krijgen.

Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors

Meest gelezen