3M na commotie onderzoekscommissie: “We begrijpen frustraties, maar de vragen waren te gedetailleerd”

Twee weken na de ondervraging in het Vlaams Parlement, komt 3M in de Amerikaanse pers met een verklaring waarom het bedrijf amper kon antwoorden op de vragen van de parlementsleden. De vicevoorzitter van het chemiebedrijf 3M, Rebecca Teeters, reageert daarmee voor het eerst op de commotie die begin deze maand ontstond na het optreden van 3M in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement. Daar waren er veel vragen, maar bijzonder weinig antwoorden. 

Op drie september ondergingen Teeters en co een spervuur van vragen in het Vlaams Parlement over PFOS-vervuiling bij 3M in Zwijndrecht en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid . Maar er kwamen weinig antwoorden op die vragen, tot grote frustraties van de aanwezige parlementsleden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemde het op Twitter: "Een triestig schouwspel". In een verklaring aan de Amerikaanse krant Star Tribune legt 3M nu uit waarom er zo weinig antwoorden kwamen. 

Te gedetailleerde vragen

“Tijdens de ongeveer acht uur durende hoorzitting waren veel van de gestelde vragen gedetailleerder dan mijn collega's of ik kon beantwoorden op basis van onze persoonlijke kennis zoals specifieke informatie over operaties in het verleden”, begint Teeters. “We begrijpen dat de PFOS-onderzoekscommissie gefrustreerd was omdat 3M niet in staat was om alle vragen te beantwoorden die ze voor ons hadden tijdens de recente hoorzitting”, gaat Teeters verder. 

“We hebben de Commissie aan het begin van de hoorzitting laten weten dat we geen vragen konden beantwoorden in verband met lopende juridische procedures." Verder legt ze uit dat de aanwezige vertegenwoordigers van 3M geen medische professionals waren en daarom ook geen gedetailleerde gezondheidsvragen konden beantwoorden. 

“We lozen geen illegale stoffen uit onze fabriek

Rebecca Teeters - 3M

3M wil zo transparant mogelijk blijven communiceren, zegt het bedrijf zelf. “Wij willen niets verbergen”, klonk het op 3 september al in de onderzoekscommissie. Ook dat wordt nu aan de Amerikaanse pers verteld. Het chemiebedrijf vindt het jammer dat er zoveel wantrouwen naar 3M is. “We lozen geen illegale stoffen uit onze fabriek. We doen er alles aan om het proces snel en transparant af te ronden, met inachtneming van goede wetenschappelijke nauwkeurigheid. Wij voeren al jarenlang onderzoek naar de effecten van PFOS bij onze eigen werknemers, maar geen enkel van deze studies toonden negatieve effecten op hun gezondheid aan”, aldus Teeters eerder deze maand in het Vlaams Parlement. 

Verder benadrukt ze bij de Amerikaanse krant Star Tribune dat het bedrijf niet wacht tot het proces is afgerond om al actie te ondernemen. Op dit ogenblik werkt de chemiereus aan een nieuw waterzuiveringssysteem dat op korte termijn de PFOS-lozingen met naar schatting 99 procent moet verminderen. 3M zal binnenkort opnieuw uitgenodigd worden voor een nieuwe hoorzitting. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen