AFP or licensors

Duizenden Franse jagers op straat voor behoud traditionele vogeljacht

In Frankrijk hebben duizenden jagers betoogd om hun traditionele manier van jagen op vogels te verdedigen. Het gaat om technieken met draden, kooien of lijm. De Franse Raad van State heeft namelijk een aantal methodes illegaal verklaard. De jagers plannen nog verschillende acties in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Duizenden jagers en aanhangers van de vogelvangst kwamen in verschillende Franse steden de straat op om te betogen voor het behoud van hun traditionele vogeljacht, traditionele waarden en het bedreigde plattelandsleven.  In onder meer de Noord-Franse stad Amiens werd geprotesteerd, maar ook in de Provence en het Zuidwesten liepen duizenden mensen door de straten.

De jagers droegen spandoeken met “jagen is een vrijheid” en “raak niet aan onze tradities” op. De luide jachthoorns moesten hun vraag kracht bijzetten. 

In strijd met Europese richtlijnen

De Raad van State heeft in augustus verschillend jachttechnieken met netten, kooien of lijm verboden, omdat ze in strijd zijn met de Europese vogelrichtlijn van 2009.  De richtlijn verbiedt technieken van massale vogelvangst waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt tussen soorten. 

De regering had in juni al de lijmjacht verboden, die bestaat uit het vangen van merels en lijsters op takken, die met lijm bedekt zijn. Deze manier leidt namelijk ook tot de vangst van andere vogelsoorten, zoals sommige beschermde vogelsoorten.

Maar afgelopen week heeft de Franse regering toch verschillende decreten herbekeken en is ze van plan om een ​​aantal van deze jachten opnieuw toe te staan, tot grote ergernis van milieuactivisten. 

Meest gelezen