Franse minister van Buitenlandse Zaken: "Er is echt een zware crisis tussen Frankrijk, de VS en Australië"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zegt dat het terugroepen van de Franse ambassadeurs uit de Verenigde Staten en Australië moet duidelijk maken dat Frankrijk erg ontevreden is over het partnerschap dat de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben gesloten. Door dat akkoord is een eerder gesloten contract om Franse onderzeeërs voor Australië te bouwen in het water gevallen. 

"Dit betekent een enorme vertrouwensbreuk, dit is een teken van misprijzen", zegt Le Drian in het tv-journaal van France 2, de Franse openbare televisie. "Het gaat helemaal niet tussen ons. Dat betekent dat we een crisis hebben, en dan is het terugroepen van onze ambassadeurs een symbolische daad om aan onze oude partners duidelijk te maken dat wij erg ontevreden zijn."

"Het is ook een manier om onze positie te herevalueren en onze belangen in Australië en de VS te verdedigen." Zonder het met zoveel woorden te vernoemen verwijst Le Drian hier naar het geschrapte onderzeeërscontract.

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met Jean-Yves Le Drian.

Videospeler inladen...

Le Drian bevestigt dat het terugroepen van de ambassadeurs voor overleg beschouwd moet worden als een ernstig diplomatiek signaal. "Dat moet de ernst van de crisis tussen onze landen duidelijk maken", aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

"Tussen bondgenoten kan je zo niet handelen", benadrukt Le Drian. "We zijn bondgenoten. Belangrijke bondgenoten als Frankrijk behandel je niet op zo'n brutale, onvoorspelbare manier."

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met Jean-Yves Le Drian.

Videospeler inladen...

Le Drian neemt het duidelijk niet dat de Amerikaanse president Joe Biden op eigen houtje handelt, zonder enig overleg met bondgenoten. Hij legt een verband met diens voorganger Donald Trump, maar "zonder tweets".

"Maar wel met plechtige verklaringen die nogal ondraaglijk zijn", vindt hij. "Als je de Amerikaanse president, de Australische premier in aanwezigheid van de Britse premier deze koerswijziging zo plechtstatig ziet aankondigen, kan je vragen stellen bij ons bondgenootschap."

Ook het Verenigd Koninkrijk krijgt een flinke veeg uit de Franse pan. "We kennen hun permanent opportunisme", zegt Le Drian. Toch plaatst hij de Britten niet op hetzelfde niveau als de Amerikanen en de Australiërs want hij bestempelt ze als "het vijfde wiel aan de wagen".

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met Jean-Yves Le Drian.

Videospeler inladen...

Australische premier: "Begrijp hun ontgoocheling"

De Australische premier Scott Morrison begrijpt de Franse ontgoocheling, zo zei hij tijdens een korte persconferentie. Hijzelf is ontgoocheld over het terugroepen van de Franse ambassadeur, maar begrijpt en respecteert de Franse beslissing.

Morrison benadrukte ook dat de Australische regering verschillende keren aan de Fransen haar bezorgdheid heeft geuit over de onderzeeërs die zij aan Australië zouden leveren. "Het was ons duidelijk geworden dat ze niet waren wat Australië nodig heeft om zijn belangen te verdedigen. Onze belangen zijn het best gediend met het partnerschap met de VS en het Verenigd Koninkrijk", zei Morrison.

De premier heeft naar eigen zeggen geen spijt van zijn beslissing. "We hebben gedaan wat in ons nationaal belang was, zoals elke soevereine natie."

Meest gelezen