Blondet Eliot/ABACA

Gevaar is geweken, de restauratie van Notre-Dame in Parijs kan nu echt beginnen 

Na de grote brand in de Notre-Dame kathedraal van april '19 werd gevreesd voor de stabiliteit van het gebouw. Muren, luchtbogen of delen van het dak zouden het nog kunnen begeven. Maar dat gevaar is geweken, het gebouw is beveiligd en de eerste fase van de herstellingswerken is helemaal afgerond. Vanaf nu kan de restauratie echt beginnen. Dat zal nog jaren duren, maar in april 2024, vijf jaar na de brand, zal in de Notre-Dame voor het eerst weer een mis met publiek kunnen worden gehouden.

De meest gevaarlijke interventie van het voorbije jaar bestond eruit om de stelling af te breken die er stond toen de brand uitbrak. Daarvan  bleef een instabiele, verwrongen en gedeeltelijk gesmolten constructie over. Die is zo'n tien maanden geleden met succes weggehaald. Er zijn nieuwe stellingen geplaatst, het reusachtige orgel is weggehaald.  Beschadigde luchtbogen zijn met houten constructies ondersteund en twee kapelletjes zijn "als proef" gerestaureerd. 

Heropening in 2024

Net tijdens het open monumentenweekend in Frankrijk komt de instelling voor de conservatie van de Notre-Dame met de mededeling dat de eerste fase is afgerond. Vanaf volgende maand  worden de binnenmuren en de vloer van de kathedraal grondig schoongemaakt. Nog deze winter kan dan begonnen worden met de actieve restauratie. Er wordt een aanbesteding uitgeschreven om de  bedrijven te selecteren die de restauratie voor hun rekening zullen nemen.

De kathedraal met nieuwe stellingen zoals hij er vandaag uitziet
AFP or licensors

Het blijft de bedoeling om de kathedraal te heropenen met een mis op 16 april 2024, vijf jaar na de grote brand. Maar dat betekent niet dat de restauratiewerkzaamheden tegen dan zullen zijn afgerond. Het was al langer duidelijk dat die nog jaren in beslag zullen nemen. De belofte die president Emmanuel Macron maakte net na de  brand - dat de kathedraal na vijf jaar weer heropgebouwd zou zijn - zal dus niet worden gehaald. 

Kijk hier naar beelden van de brand en de belofte van president Macron over de restauratie van de Notre-Dame

Videospeler inladen...

De restauratie zal dus nog veel tijd in beslag nemen. Maar de  belangrijkste boodschap vandaag luidt toch: de kathedraal is weer beveiligd, de focus ligt nu helemaal op restauratie en wederopbouw. 

Meest gelezen