Archieffoto - Leros
AFP or licensors

Griekenland neemt eerste gesloten vluchtelingenkamp in gebruik

Op het Griekse eiland Samos is het eerste gesloten opvangkamp voor vluchtelingen en migranten in gebruik genomen. Alleen mensen met een pasje met een chip hebben toegang, 's avonds en 's nachts blijven de poorten dicht. Er zullen nog vier soortgelijke kampen openen op andere Griekse eilanden. 

Het vluchtelingenkamp op het eiland Samos is het eerste Griekse kamp dat op deze manier is ingericht. Het kamp is afgesloten met prikkeldraad. Er zijn bewakingscamera's, röntgenscanners en magnetische deuren. Niemand mag er zomaar in of uit.

Volgens de Griekse regering zijn de leefomstandigheden in het kamp een stuk beter dan in de oude kampen. Deze zitten overvol, mensen verblijven er onder erbarmelijke omstandigheden. Ze verwijzen daarmee ook naar het kamp Moria op Lesbos, dat vorige jaar is afgebrand. 

Bekijk hieronder beelden van de plechtige opening van het gesloten opvangkamp:

Videospeler inladen...

"Vluchtelingen zijn geen criminelen"

Maar mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de nieuwe afgesloten kampen. Ze vinden de toegangsbeperkingen veel te streng. Mireille Girard van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt: "Asielzoekers verdienen bescherming. Ze zijn geen criminelen of een risico voor de gemeenschap, het zijn mensen die hulp nodig hebben. Wij vinden dat de kampen open moeten zijn." Ook andere hulporganisaties klagen aan dat de vluchtelingen in dit soort kampen onterecht gecriminaliseerd, vernederd en gestraft worden.

"Systematisch terugduwen van bootjes in zee"

In Griekenland zijn de afgelopen jaren via Turkije heel wat asielzoekers aangekomen, vooral uit Syrië, Afghanistan en Irak. Toch zijn de aantallen volgens de Griekse asielminister Notis Mitarachi met 90 procent geslonken vergeleken met 2019.

De oorzaak van de daling is het systematisch terugduwen van de bootjes met vluchtelingen in naar zee, melden humanitaire organisaties. De Griekse regering ontkent dit.

Het kamp is afgesloten met prikkeldraad en hoge hekken. De leefomstandigheden binnen zouden veel beter zijn dan in de bestaande kampen.

Videospeler inladen...
Leros -Archieffoto
AFP or licensors

Meest gelezen