Na de horeca, de mondmaskers ook afschaffen in het onderwijs? De vrije CLB’s zijn voor

Nu de mondmaskers binnenkort af mogen in de horeca, pleiten de centra voor leerlingenbegeleiding ervoor om ook de regels rond de mondmaskers op middelbare scholen te herbekijken. De vrije CLB's vinden alvast dat de mondmaskers ook daar mogen opgeborgen worden. Woensdag is daarover overleg met de onderwijsminister, de sociale partners en de experten.

In het secundair onderwijs gelden nu dezelfde regels als in de horeca: als de leerlingen neerzitten om les te volgen mag het mondmasker af, als ze rondlopen of op de speelplaats geen afstand kunnen houden moet het weer op.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Als in de bredere samenleving de mondmaskers stilaan verdwijnen, dan vind ik dat die ook in de scholen moeten verdwijnen, liefst zo snel mogelijk.

Stefan Grielens, vrije CLB's

Maar nu op het overlegcomité gisteren is beslist dat er in de horeca en de winkels in Vlaanderen vanaf 1 oktober geen mondmaskers meer hoeven gedragen te worden, is de vraag of de mondmaskers ook in het onderwijs kunnen afgeschaft worden.

Stefan Grielens van de vrije CLB's, vindt alvast van wel: “Ik denk dat als in de bredere samenleving de mondmaskers stilaan verdwijnen, die ook in de scholen moeten verdwijnen, en liefst zo snel mogelijk.”

We moeten er wel rekening mee houden dat een school niet hetzelfde is als een horeca-zaak

Inge Van Trimpont van de CLB's van het GO!

Stefan Grielens ziet de afschaffing van de mondmaskers in de middelbare scholen als een “dikke dank u wel” aan de jongeren die anderhalf jaar grote inspanningen hebben gedaan om hun ouders en grootouders te beschermen. 

Zijn collega, Inge Van Trimpont van de CLB's van het gemeenschapsonderwijs, zit op dezelfde lijn: "Overal éénduidige en  heldere regels is het best en zorgt ook voor een breed draagvlak",  zegt ze.  Maar toch pleit ze ook voor voorzichtigheid:

“Anderzijds moeten we er wel rekening mee houden dat een school niet hetzelfde is als een horeca-zaak. In een horecazaak zit je zelden 8u aan een stuk samen in een ruimte. Dus we gaan moeten bekijken wat dat betekent om een mooie balans te houden tussen eenduidigheid en veiligheid, zegt ze.

Hoge vaccinatiecijfers bij 12-tot 17-jarigen

En dan wordt ook naar de vaccinatiecijfers gekeken: op dit moment is al 83 procent van de scholieren tussen 12 en 17 jaar gedeeltelijk gevaccineerd. 75 procent is al volledig beschermd.

"De jongeren hebben zich niet alleen goed gehouden aan de coronamaatregelen, ze hebben zich ook massaal laten vaccineren", zegt Stefan Grielens, "en ook dat vraagt een erkenning en is een reden om een aantal maatregelen voor scholieren te lossen". 

Ook de quarantaine- en de testregels in het secundair worden best opnieuw bekeken

Stefan Grielens, vrije CLB's

En voor  Stefan Grielens gaat het debat ook verder dan de mondmaskers. "Ook de quarantaineregels en de testregels in het secundair worden best opnieuw bekeken", zegt hij , "in het licht van de hoge vaccinatiecijfers". 

Maar dan moeten er misschien wel extra maatregelen komen rond verse lucht in de klas en CO2 meters, vult zijn collega Inge van Trimpont aan. Zij wil ook horen wat de mening van de experten is over deze kwesties. Die zitten alvast mee op het corona-overleg woensdag met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en de sociale partners. 

Meest gelezen