Advocaten van familie Jozef Chovanec "verbijsterd" over nieuwe expertise die overlijden wijt aan een hoofdletsel

De Slovaakse man Jozef Chovanec zou overleden zijn aan de gevolgen van een hersenletsel en niet door de gevolgen van een hardhandige politie-interventie. Dat meldt RTL Info, op basis van een onderzoek dat zij konden inkijken. Het hersenletsel zou veroorzaakt zijn doordat Chovanec zelf herhaaldelijk met zijn hoofd tegen zijn celdeur bonkte. De advocaten van de familie van Chovanec reageren "met grote verbijstering" op dit nieuws. Ze benadrukken dat ze "op geen enkele wijze kennis hebben genomen van het rapport waaruit wordt geciteerd." 

Jozef Chovanec overleed in februari 2018 in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Vorig jaar lekten videobeelden van in de politiecel uit. Daarop is te zien dat de man zich 's nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna wordt de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang gehouden door agenten. Zijn gezicht wordt bedekt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend. Ook opvallend: één van de betrokken politieagenten lacht en doet een Hitlergroet.

Een nieuwe expertise, waarover de redactie van RTL Info bericht, brengt aan het licht dat Chovanec stierf aan een hersenletsel als gevolg van het feit dat hij met zijn hoofd tegen de celdeur bonkte. Hij werd volgens dat verslag niet verstikt door de agenten. "Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof", klinkt het.

De advocaten van de drie agenten die Chovanec in bedwang hielden, noemen het onderzoek een belangrijk element. "Niets bewijst op dit moment dat de interventie van mijn cliënten een verband heeft met het overlijden", zegt advocaat Hayat Karim. Eerder had ook het parket al gezegd dat er tot nu toe geen bewijs is dat de dood van de Slovaak veroorzaakt is door de politie. Hoe dan ook zijn er wel vragen te stellen bij het gedrag van de agenten tijdens de interventie. En de vraag blijft of ze Chovanec niet eerder hadden moeten helpen.

Grote verbijstering

De advocaten van de familie van Chovanec reageren met "grote verbijstering" op de nieuwe informatie. "Wij wensen te benadrukken dat wij op heden op geen enkele wijze kennis hebben genomen van het
rapport waaruit wordt geciteerd", klinkt het in een mededeling. "Noch een voorverslag, noch een eindrapport, werd overgemaakt aan
de advocaten van de familie of aan de door hen aangestelde deskundigen. Zelfs het bestaan van een dergelijk rapport wordt ons op heden nooit gemeld." 

Het feit dat de informatie naar de pers werden gelekt, vinden de advocaten bovendien bijzonder verontrustend.  Op 27 en 28 september vindt een reconstructie plaats van wat er gebeurd is in de politiecel, maar volgens de advocaten doet de gelekte informatie vragen rijzen over het opzet van die reconstructie en de objectiviteit van het onderzoek. "Het lek kan volgens mij alleen maar komen van de kant van het Openbaar Ministerie", zegt advocate Ann Van de Steen. "Ik weet dat het parket-generaal de agenten wil beschermen en dit is nog eens een mooi staaltje van hoe men een onderzoek naar de bliksem probeert te helpen."

Dit is nog eens een mooi staaltje van hoe men een onderzoek naar de bliksem probeert te helpen

Ann Van de Steen, advocate van de familie Chovanec

Ook de weduwe van Jozef Chovanec is erg aangeslagen door het nieuws, zegt Van de Steen. "Ze heeft al geen vertrouwen meer in dit dossier door de Belgische justitie en uiteindelijk moet ik haar stilaan gelijk beginnen te geven. Dit kan niet, dit is justitie onwaardig."

"De familie had gehoopt in alle sereniteit naar de reconstructie toe te kunnen leven. Het feit dat een bron dicht bij het onderzoek, een week voor dit belangrijk moment, bewust foutieve informatie verspreidt in de media, is beschamend en plaats de Belgische justitie wederom in een slecht daglicht", klinkt het nog. De advocaten hebben contact opgenomen met de onderzoeksrechter en vragen dat de kwestie snel opgehelderd wordt.

Meest gelezen