Burgemeester Bart De Wever over extra coronamaatregelen in Antwerpen: "Zien hoe het evolueert, maar sluit het niet uit"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) sluit niet uit dat hij ook in zijn stad bijkomende maatregelen zal nemen, nu de mondmaskerplicht op veel plaatsen wegvalt vanaf 1 oktober. Hij wil voorzichtig naar een vrije samenleving in zijn stad, maar is geen voorstander van maatregelen op wijkniveau. "Dat is niet praktisch en dat dient tot niets", zegt hij in het zaterdaginterview in "De ochtend".  

Op het Overlegcomité gisteren namen de verschillende regeringen van ons land belangrijke beslissingen over verdere versoepelingen. Zo zal vanaf 1 oktober het mondmasker niet langer verplicht zijn in de horeca en in winkels, voor zowel klanten als het personeel. Maar in het Brussels Gewest zal die versoepeling niet gelden, vanaf 1 oktober zal ook het Covid Safe Ticket daar uitgebreid worden.  

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

De vaccinatie- en besmettingscijfers in Brussel zijn niet goed. Het ziet er ook naar uit dat in de gemeentes in de Vlaamse rand rond Brussel nog een tijdlang strengere coronaregels zullen gelden dan in de rest van Vlaanderen, omdat ook daar minder mensen gevaccineerd zijn. Lokale besturen kunnen strengere regels afdwingen als dat nodig is.

Hoe zit het met Antwerpen, waar de vaccinatiegraad in bepaalde wijken ook lager is dan in de rest van Vlaanderen? Denkt burgemeester Bart De Wever (N-VA) eraan om net zoals de burgemeesters in de Vlaamse rand extra voorzichtig te zijn? "We moeten zien hoe het evolueert", klinkt het in het zaterdaginterview met politiek journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. "Wij gaan ver tot boven een vaccinatiegraad van 80 procent raken bij de volwassenen."

Ik ben geen believer van maatregelen op wijkniveau, dat is niet praktisch en dat dient tot niks. Als er maatregelen nodig zijn, zullen we wel zien op welk niveau we die moeten nemen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

"Wij hebben natuurlijk een heel jonge bevolking, 15 procent is jonger dan 12 jaar en wordt niet gevaccineerd. Daar moeten we rekening mee houden. Ik besef dat de vaccinatiegraad in sommige wijken, gemeenschappen niet zo goed is. Het kan dus best zijn dat we de komende weken en maanden hier en daar problemen gaan zien, bijvoorbeeld in scholen, dat sluit ik niet uit."

Maar dat hoeft voor De Wever geen showstopper te zijn voor de hele bevolking. "Dat hoeft niet te betekenen dat iedereen beperkingen moeten ondergaan. Ik ben nooit een grote believer van maatregelen op wijkniveau geweest, dat is niet praktisch en dat dient tot niks. Als er nog maatregelen nodig zijn, zullen we wel zien op welk niveau we die moeten nemen. Dan zal ik wel in verbinding gaan met de Vlaamse regering, met de gouverneur."

"Vlaanderen moet aanpak noodsituatie zelf kunnen beheren"

Op dit moment zit ons land nog in de federale fase, dat betekent dat de federale overheid de aanpak van de coronacrisis beheert. Die eindigt normaal gezien eind oktober, en dan is het opnieuw de burgemeester of de gouverneur die de beslissingen neemt. "Het idee van vijf gouverneurs die in elk van hun provincies dingen beginnen te doen, dat is achterhaald, laat staan dat er een opbod is tussen burgemeesters", vindt De Wever.

Op Vlaams niveau is er geen kader voor de aanpak van een noodsituatie, "en op een relevant niveau maatregelen nemen en beheren lijkt me wel nodig. Vlaanderen heeft op zijn eigen bevoegdheden zoals onderwijs geen crisisbevoegdheid. Als er een nationale crisis is, moet Vlaanderen ook de coördinatie in zijn eigen gewest of gemeenschap kunnen doen."

2024: "We zitten in een eenrichtingsstraat naar een welbepaald punt"

De Wever blikte ook vooruit naar de volgende verkiezingen van 2024. Eerder in "De zevende dag" noemde hij 2024 "de vervaldatum, de afspraak met de geschiedenis" om de confederalistische droom van de N-VA waar te maken.

"We zitten in een eenrichtingsstraat naar een bepaald punt, en ik geloof dat we daar vlak voor staan", herhaalde hij in "De ochtend." Hij hoopt dat de Vlaamse partijen die nu in de federale regering zitten (en waar Vlaanderen geen meerderheid heeft, red) zware verliezen lijden. "Het wordt dan een hele klare keuze. België wordt onbestuurbaar."

De N-VA wil de motor van de omwenteling zijn, "maar dat kan niet als de N-VA geen 25 procent van de stemmen haalt." In een peiling van Het Laatste Nieuws gisteren landde de N-VA op 21 procent. Wat als de N-VA niet aan die 25 procent komt in 2024? "De omwenteling zal wel gebeuren, ik weet alleen niet wanneer en in welke omstandigheden. Voor onze welvaart en spaarboek gebeurt dat het beste in 2024, anders zal dat in veel slechtere omstandigheden zijn."

Bekijk hier het hele gesprek met Bart De Wever in "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen