Archieffoto

Parket Limburg waarschuwt voor gevaarlijke xtc-pillen na overlijden bezoeker dancefestival Extrema Outdoor

Het parket van Limburg waarschuwt voor de aanwezigheid van gevaarlijke xtc-pillen. Gisteravond is een 52-jarige Nederlander onwel geworden op het terrein van het dancefestival Extrema Outdoor Extra in Houthalen-Helchteren. De man werd naar het ziekenhuis gebracht maar is daar overleden. Op zijn lichaam werden xtc-pillen gevonden, die erg gevaarlijk zijn.

Het driedaags dancefestival Extrema Outdoor Extra is gisteren in mineur van start gegaan na het overlijden van een vijftiger uit Nederland. De man werd plots onwel en overleed later in het ziekenhuis.

Het parket van Limburg meldt nu dat er gevaarlijke xtc-pillen zijn teruggevonden op het lichaam van de man. "We hebben de pillen onmiddellijk laten analyseren in het labo van toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. Blijkt dat ze een extreem hoge dosis MDMA bevatten. Bijna dubbel zoveel als normaal", zegt persmagistraat Pieter Strauven.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het parket van Limburg beklemtoont dat het nog niet zeker is of de gevaarlijk xtc-pillen ook effectief in omloop zijn op het festivalterrein. "We weten ook nog niet of de xtc-pillen in verband staan met het overlijden van de man in kwestie. Dat moet het verder onderzoek nog uitwijzen."

Maar omdat het over potentieel dodelijke xtc-pillen gaat, willen we er wel absoluut voor waarschuwen", zegt het parket. Op de pillen staat het logo van de Duitse modeontwerper Philipp Plein afgebeeld. Ook het festival zelf waarschuwt voor de drugs.

Professor Tytgat vond in de tabletten ook twee soorten Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), die ook bekendstaan als zogenaamde "designer drugs" of "research chemicals", met name methylone en 3-MMC. Methylone behoort tot de fenethylaminen, amfetaminen en cathinonen en lijkt scheikundig erg veel op MDMA. Het effect van 3-MMC wordt omschreven als een combinatie van MDMA en cocaïne.

Xtc-pil met logo Philipp Plein (foto: parket Limburg)

Meest gelezen