Robert Durst eerder deze maand in de rechtbank. Hij was niet aanwezig tijdens de uitspraak omdat hij in isolatie zat nadat hij contact had gehad met iemand die besmet was met het coronavirus.

Amerikaanse miljonair Robert Durst veroordeeld voor moord op vriendin: de man die zijn mond voorbij praatte op tv

In Los Angeles, in de Verenigde Staten, is miljonair Robert Durst (78) veroordeeld voor de moord op zijn beste vriendin Susan Berman, meer dan 20 jaar geleden. Hij riskeert levenslang. Durst bekende jaren geleden de moord - en twee andere - in een tv-serie over zijn leven.

Robert Durst, een erfgenaam van een steenrijke vastgoedfamilie, wordt er al jaren van verdacht drie moorden te hebben gepleegd. In 1982 op zijn vrouw Kathleen McCormack, in 2000 op zijn beste vriendin Susan Berman en in 2001 op een oudere buurman.

Een zestal jaar geleden werkte Durst mee aan een tv-serie over zijn leven. Daarin praatte hij zonder het te beseffen zijn mond voorbij. Na een interview voor de serie ging hij naar het toilet, maar hij vergat dat zijn microfoon nog aan stond. "Wat heb ik gedaan? Ze allemaal vermoord, natuurlijk. Daar heb je het, je bent gepakt", hoorden de makers van de serie hem zeggen.

Gisteren heeft een rechtbank in Los Angeles na een proces dat veel vertraging opliep door de coronapandemie Durst ook effectief veroordeeld voor de moord op Berman. Durst werd schuldig bevonden aan "moord in de eerste graad". Hij was niet aanwezig in de rechtbank omdat hij in isolatie zit in de gevangenis, nadat hij contact had gehad met iemand die besmet is met corona. Op 18 oktober weet hij ook welke straf daaraan vasthangt. Hij riskeert levenslang. 

Bekijk hieronder de uitspraak van de jury:

Videospeler inladen...

Vermoord zodat ze zou zwijgen

Durst vermoordde zijn beste vriendin zodat ze niet meer met de politie over de verdwijning van zijn vrouw zou kunnen praten. Ze zou getuige van die moord zijn geweest en wilde de politie opbiechten dat ze hen eerder een vals alibi voor Durst had gegeven. Berman werd in 2000 in het hoofd geschoten aangetroffen in haar huis in Beverly Hills.

Dursts vrouw is al sinds 1982 vermist. Men gaat ervan uit dat ze dood is en Durst wordt er al lang van verdacht haar vermoord te hebben. Maar hij is tot nog toe nooit aangeklaagd. Na de uitspraak over de moord op Berman stuurde de familie van zijn vrouw dan ook een boodschap de wereld in: "Het rechtssysteem in Los Angeles heeft de familie Berman eindelijk gediend, het is nu tijd voor Westchester om het zelfde te doen voor de familie McCormack."

Zelfverdediging

Voor de moord op zijn buurman is Durst dan weer vrijgesproken. Durst vermoordde de man nadat die in 2001 zijn identiteit ontdekt had, toen Durst in Texas onderdook na de moord op zijn vriendin. Hij heeft de moord bekend, maar argumenteerde dat het om zelfverdediging ging. Met succes dus. 

Niettemin blijven de aanklagers in de VS ervan overtuigd dat Durst de drie moorden wel degelijk heeft gepleegd. Tijdens het proces over de moord op Berman noemden ze hem een "narcistische psychopaat". "Met wat hij heeft gedaan, heeft hij veel meer van het leven gekregen dan waar hij recht op had." Durst is intussen vervreemd van zijn familie. Zelfs zijn broer Douglas kwam tegen hem getuigen. "Hij zou mij willen vermoorden", klonk het.

Meest gelezen