"Nee, verschillende pluskaarten na elkaar leggen mag niét": spelregels Uno voor eens en voor altijd duidelijk uitgelegd

Het kaartspel Uno, waarin spelers met lege handen moeten eindigen, nadat ze hun kleurenkaarten en actie kaarten hebben uitgespeeld, heeft al in menig familie en vriendengroep tot discussie geleid. Eeuwig twistpunt: hoe zit het met de gevreesde "pluskaarten", waardoor een speler kaarten uit de pot moet bijnemen? Uit een filmpje van speelgoedproducent Mattel blijkt nu dat je die kaarten niet mag "opstapelen". "De eerstvolgende speler neemt er 2 of 4 kaarten bij, en slaat zijn beurt over: zo simpel is het."

Het Franse mediabedrijf Konbini contacteerde iemand van speelgoedproducent Mattel, die het populaire kaartspel Uno op de markt heeft gebracht, om de spelregels duidelijk uit te leggen. Vooral de regel over de gehate "pluskaarten" valt op. En laat dat net de kaart zijn waarover de meeste discussie bestaat.

In sommige spelsituaties leiden pluskaarten tot een waar opbod: spelers gooien die kaarten maar op elkaar, tot de pechvogel aan tafel eindigt met pakweg 12 of 16 kaarten extra. Maar dat is helemaal niet hoe het spel bedoeld is, zo blijkt nu. 

De Uno-regels worden in dit filmpje uitgelegd in het Frans:

"Bij de actiekaarten waar "+2" op staat is het verboden om ze op te stapelen, en de ene na de andere te spelen", zo legt een zekere Yannick van het bedrijf Mattel uit. 

"Wanneer er een "+2"-kaart op tafel komt, neemt de eerstvolgende speler twee kaarten van de stapel, en slaat die zijn beurt over. Die persoon mag dus geen andere kaart spelen, en dus ook geen pluskaart. En degene die een pluskaart speelt mag er maar één op tafel leggen, ook al heeft die meerdere pluskaarten in handen."

Wat met de andere actiekaarten?

Dezelfde regel geldt ook voor de zwarte actiekaart "+4". Ook deze kan nooit door verschillende spelers na elkaar gespeeld worden, waardoor de pechvogel aan tafel zou eindigen met een veelvoud aan extra kaarten. Je mag de gevreesde "+4"-kaart enkel op tafel leggen, als je de gevraagde spelkleur niet in handen hebt. 

Er zit nog een extra addertje onder het gras. De speler die de "+4"-kaart op zijn bord krijgt, mag aan degene die de kaart heeft gespeeld, vragen of die effectief geen enkele kaart van de spelkleur in handen heeft. Aan die vraag is wel een risico verbonden: is dat effectief niet het geval, dan moet de speler bovenop de vier extra kaarten nog eens twee kaarten bijnemen.  

Hoe zit het met de actiekaart, waarmee de spelrichting aan tafel verandert? Ook die mag geen twee keer na elkaar gespeeld worden. Als de speler voor jou die "omkeerkaart" dus speelt, dan mag jij die tijdens jouw beurt niet uitspelen. Twee van zulke kaarten op rij veranderen immers niets aan de spelrichting. 

Die regel geldt ook voor de actiekaart "beurt overslaan". "Legt de speler voor jou die kaart op tafel, dan mag jij daar niet op reageren met dezelfde kaart. Je doet wat de kaart vraagt: je slaat gewoon je beurt over, zo simpel is het", klinkt het. 

Je mag ook nooit meerdere kaarten spelen in één beurt. Ligt er bijvoorbeeld een gele twee op tafel, en heb jij twee van die kaarten in handen, dan mag je er toch maar eentje spelen.

Tot slot: als je de zwarte actiekaart speelt, waarbij je de spelkleur kan kiezen, dan mag je ook de bestaande spelkleur behouden. "Als er al in geel wordt gespeeld, dan mag je dus opnieuw voor geel kiezen."

Meest gelezen