Klas basisschool in Afghanistan

Taliban sluiten meisjes uit bij heropening van middelbare scholen

In Afghanistan hebben de taliban enkel jongens en mannelijke leerkrachten opgeroepen bij de heropstart van de middelbare scholen. Op deze manier sluiten ze meisjes uit van hun secundaire opleiding. De taliban beloofden nochtans eerder dat ook vrouwen onderwezen mogen worden. 

De taliban hebben aangekondigd dat de lessen van alle Afghaanse middelbare scholen vandaag hervatten. Ze roepen in de mededeling alle mannelijke leerkrachten en scholieren op om naar school te gaan. Meisjes of vrouwen worden echter niet vermeld. 

"Over de heropening van de meisjesschool zal misschien later beslist worden", zegt een woordvoerder van de taliban. "De ouderen moeten het eerst eens zijn over de vorm en bekijken of de meisjes in aparte klassen les moeten volgen."

Videospeler inladen...

Ministerie van Vrouwenzaken werd gesloten

Gisteren heeft de moslimfundamentalistische beweging het ministerie van Vrouwenzaken gesloten en vervangen door het ministerie van Deugdzaamheid,  een afdeling "voor de verspreiding van deugd en preventie van ondeugd".

Deze afdeling zag erop toe dat de religieuze doctrines gehandhaafd werden toen de taliban in de jaren 90 aan de macht waren. Ze zetten onder meer de zedenpolitie in om de strikte interpretatie van de sharia, de islamitische wet, af te dwingen. 

Protest in Afghanistan voor vrouwenrechten, archieffoto 3 september 2021
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De taliban lijken zo terug te grijpen naar hun harde bewind van in de jaren 90, ondanks eerdere beweringen dat ze vrouwenrechten zullen respecteren. "Vrouwen zullen een zeer actieve rol spelen, weliswaar binnen het kader van de sharia, de islamitische wet", zei de woordvoerder van de taliban Zabihullah Mujahid op de eerste persconferentie na hun machtsovername in augustus.

"Meisjes kunnen en mogen niet achterblijven"

VN-organisatie Unesco heeft opgeroepen tot "een spoedige heropening" van middelbare scholen voor meisjes in Afghanistan. Het uitblijven daarvan zal "onomkeerbare gevolgen" hebben voor de helft van de Afghaanse bevolking, waarschuwde de VN-organisatie voor onderwijs en cultuur. "We roepen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze aankondiging op om de situatie op te helderen en scholen te heropenen voor alle Afghaanse studenten, jongens en meisjes."

Mocht de aankondiging van de taliban een blijvend verbod van middelbaar onderwijs voor meisjes inhouden, dan zou dit "een ernstige schending zijn van het fundamentele recht op onderwijs voor meisjes en vrouwen", aldus Unesco.

We roepen degenen die verantwoordelijk zijn (...) op om de situatie op te helderen en scholen te heropenen voor alle Afghaanse studenten

Unesco

Ook de kinderrechtenorganisatie Unicef zegt “zeer bezorgd te zijn dat vele meisjes deze keer niet opnieuw toegelaten worden tot de scholen”.

"Meisjes kunnen en mogen niet achterblijven. Het is van cruciaal belang dat alle meisjes, ook oudere meisjes, hun onderwijs zonder verdere vertraging kunnen hervatten. Daarvoor hebben we ook vrouwelijke leerkrachten nodig," aldus Unicef. 

Basisscholen zijn nog wel toegankelijk voor meisjes. De taliban voerde vorige week nog gescheiden onderwijs in voor mannen en vrouwen aan universiteiten.  De taliban hebben nog geen verdere uitleg verschaft.

"Opnieuw analfabete generatie vrouwen"

Sinds de taliban in 2001 werden verdreven van de macht, is er een enorme vooruitgang geboekt in de geletterdheid van meisjes en vrouwen. Critici vrezen opnieuw te eindigen met een generatie van onopgeleide en analfabete Afghaanse vrouwen doordat de taliban opnieuw deze strikte regels invoert. 

Afghanistan

Meest gelezen