Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VS wil duizenden Haïtiaanse migranten aan Texaanse grens terugvliegen naar hun thuisland, grens met Mexico gesloten

De Amerikaanse regering is van plan om vanaf morgen duizenden Haïtiaanse migranten die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens kamperen, terug te vliegen naar hun thuisland. De voorbije dagen staken duizenden Haïtianen, maar ook Centraal- en Zuid-Amerikanen de Rio Grande over, de rivier die de grens vormt tussen de VS en Mexico. Meer dan 10.000 migranten kamperen nu onder de internationale brug van Del Rio, in Texas, hopend op een beter bestaan in de VS.

Hallucinante beelden vanuit de Amerikaanse staat Texas: duizenden migranten bivakkeren er onder de internationale brug van Del Rio, die Ciudad Acuña in Mexico met Del Rio in Texas verbindt. Ze verblijven er in smerige kampen en slapen onder lichte dekens. Sommigen hebben tentjes opgezet.

"Dit is nooit eerder voorgekomen. Dit is meer dan onwezenlijk", zo omschrijft burgemeester Bruno Lozano de situatie in zijn stad Del Rio.

Videospeler inladen...

Vuilnis hoopt zich op onder de brug. En de voorbije dagen zijn al zeker twee vrouwen bevallen. Een van hen bleek achteraf covidpositief te zijn toen ze naar het ziekenhuis werd gebracht.

Volgens de lokale autoriteiten zou het om meer dan 10.000, zelfs 12.000 migranten gaan. Het merendeel zijn Haïtianen, maar ook Cubanen, Nicaraguanen en Venezolanen hebben zich bij hen aangesloten. En daar blijft het niet bij: vanuit Mexico zijn nog honderden anderen op komst.

Voor ze onder de brug bivakkeerden, zijn ze de Rio Grande overgestoken (in Mexico Rio Bravo genoemd), de rivier die de grens vormt tussen Mexico en Texas. Op een plek waar het water door een dam laag staat, waadden ze met honderden door het water, enkele schamele spullen op hun schouder of boven hun hoofd gedragen. Onder hen ook jonge kinderen.

Bekijk: duizenden migranten steken Rio Grande over en kamperen onder internationale brug in de hoop de VS binnen te geraken.

Videospeler inladen...

Velen onder hen zijn niet rechtstreeks vanuit Haïti naar de VS gekomen, via de Golf van Mexico, maar maakten daarentegen een lange en gevaarlijke reis over land door delen van Zuid-Amerika en Centraal-Amerika om ten slotte via Mexico naar de VS te trekken.

De humanitaire crisis aan de grens zet opnieuw druk op de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. Volgens Amerikaanse media is de regering nu van plan om vanaf morgen duizenden Haïtiaanse migranten naar hun thuisland terug te vliegen. Meer details over hoe ze dat wil doen, moeten nog bekendgemaakt worden, maar volgens anonieme bronnen bij de Amerikaanse overheid zouden er verschillende vluchten per dag ingepland worden. Volgens sommigen een tweetal, anderen spreken over 5 tot 8 per dag.

Intussen is ook de grensovergang in Del Rio tijdelijk gesloten, waardoor het autoverkeer bijna 100 kilometer verder, aan de Eagle Pass, de grens moet overrijden. Maar ook nog verder oostwaarts, aan de grens tussen de Amerikaanse stad McAllen en de Mexicaanse stad Reynosa, kamperen migranten al onder een brug. Met honderden zijn ze de voorbije dagen met bussen naar Reynosa getrokken.

Aardbevingen, orkanen en politieke crisis

Haïtianen ontvluchten al langer dan vandaag hun land, het armste in het westelijk halfrond. Dat was bijvoorbeeld zo na de verwoestende aardbeving in 2010, waarbij meer dan 200.000 mensen omkwamen. Aanvankelijk trokken ze naar Zuid-Amerika. Later kozen ze ervoor om naar de VS te trekken, omdat ze in Zuid-Amerika geen verblijfsvergunning kregen of er daar niet in slaagden een beter leven op te bouwen.

De straatarme Haïtiaanse bevolking werd de voorbije maanden nog verschillende keren op de proef gesteld. Het land verkeert in een politieke crisis na de moord op president Moïse in juli. In augustus werd Haïti nog eens getroffen door een aardbeving met deze keer meer dan 2.000 doden, waarna het ook nog eens een tropische storm over zich heen kreeg.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen