James Arthur Photography

Vlaanderen versoepelt voort, Brussel nog niet: maar wat dan met de Vlaamse Rand rónd Brussel?

Vlaanderen versoepelt, terwijl Brussel nog even op de rem staat, maar wat dan met de Vlaamse Rand rond Brussel? De vaccinatiecijfers sputteren in sommige gemeenten, dus is de vraag naar wie zij gaan kijken. Het is best mogelijk dat er in sommige gemeenten een tijdlang strengere regels zullen gelden, leert een rondvraag bij enkele burgemeesters ons. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet gisteren in "Terzake" op Canvas duidelijk blijken dat hij een uitbreiding van het Covid Safe Ticket een goed idee zou vinden in de Vlaamse Rand rond Brussel. "Daar loopt het vaccineren namelijk niet zo gemakkelijk. Als ik kijk naar Zaventem, Asse, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Machelen, grote gemeenten, daar zijn te weinig mensen gevaccineerd."

Hoe zit het met de vaccinatiecijfers in de Vlaamse Rand rond Brussel? We nemen er de cijfers even bij. In verschillende gemeenten heeft minder dan 70 procent van de inwoners een eerste coronaprik gekregen. Het gaat dan onder meer om de gemeenten Wemmel, Drogenbos, Machelen, Vilvoorde, Sint-Pieters-Leew, Zaventem, Kraainem en Asse.

Bekijk hier de uitleg van minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelde duidelijk dat de lokale besturen de vrijheid zouden hebben om strengere regels af te dwingen, als dat nodig zou zijn.  "De gouverneurs en de lokale besturen kunnen maatregelen nemen die strenger zijn dan wat we in het ministerieel besluit opnemen."

Vilvoorde: "Ruimte nodig voor maatwerk"

De ministers lijken zich aan te sluiten bij de oproep van Hans Bonte (Vooruit), de burgemeester van Vilvoorde. Hij begrijpt de versoepelingen in Vlaanderen, maar vraagt toch speciale aandacht voor de Vlaamse gemeenten in de Rand rond Brussel.  

Door maatwerk kunnen we de achterstand in de vaccinatiegraad inhalen
Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

Een verplichte coronapas kan volgens hem in dat verband helpen. 'Ik hoop dat er ruimte komt om in de Rand maatwerk te doen zodat we effectief de achterstand in de vaccinatiegraad kunnen inhalen", aldus Bonte. Hij is ervan overtuigd dat het Covid Safe Ticket kan helpen om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren.  

Ook een aantal andere burgemeesters uit de Vlaamse Rand reageerden intussen op de vraag of ze een uitbreiding van het Covid Safe Ticket een goed idee vinden.   

Sint-Pieters-Leeuw: "Nood aan uniformiteit"

Jan Desmeth (N-VA), de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw is één van hen. In zijn gemeente ligt de vaccinatiegraad net onder de 70 procent. "Een uitbreiding van het Covid Safe Ticket zou dan goed gebruikt kunnen worden om een hogere vaccinatiegraad te bereiken. Maar in de Rand zou er dan wel een uniformiteit moet zijn", zegt hij.

Desmeth volgt daarin partijgenoot en Vlaams minster-president Jan Jambon (N-VA). Die vreest dat de beslissingsvrijheid van de lokale besturen zal leiden tot te veel verschillen tussen de gemeenten in de Vlaamse Rand. "Zonder die eenvormigheid wordt het voor de mensen weer moeilijk om te volgen", stelt Desmeth.

Zonder eenvormigheid wordt het voor de mensen weer moeilijk om te volgen

Jan Desmeth, burgemeester Sint-Pieters-Leeuw

"Dus ofwel beslist de Vlaamse regering iets, en als dat niet mogelijk zou zijn, zou ik willen dat de burgermeesters van de randgemeenten met een vaccinatiegraad onder de 70 procent, overleg plegen om dezelfde regeling af te spreken."  

Asse: "Afwachten tot 1 oktober"

De burgemeester van Asse, Koen Van Elsen (CD&V), stelt ook dat het goed is om een uitbreiding van het Covid Safe Ticket te kunnen toepassen maar blijft voorlopig afwachtend. "Wij willen zien wat er na 1 oktober zal gebeuren, als de versoepelingen in Vlaanderen in zullen gaan." De burgemeester wijst dan op het mogelijke "uitwijkgedrag vanuit Brussel".  "Wij waren daar ook bang voor toen de nachtklok er nog was. Maar toen was er van uitwijkgedrag geen sprake. Daarom wachten we nu nog wat af." 

Wemmel: "Tevreden met vrijheid om te beslissen"

Ook in Wemmel wacht burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel) nog even af. "Ik ben wel tevreden met de beslissingsvrijheid die de lokale besturen krijgen. We zullen beslissen over de mogelijke uitbreiding van het Covid Safe Ticket in samenspraak met de gouverneur, maar omdat de situatie in Wemmel toch wat anders is dan in Vilvoorde, is zo'n uitbreiding voorlopig nog niet nodig." 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen