UHasselt

22.000 studenten starten academiejaar aan Limburgse hogescholen en universiteit

Voor ruim 22.000 studenten start het academiejaar aan de Limburgse hogescholen en de universiteit.  Er wordt gestart in code groen. De studenten kunnen dus opnieuw normale lessen volgen in de aula. 

"Ik ben blij, heel blij", lacht rector van UHasselt Bernard Vanheusden. "Het is misschien nog niet de volledige vrijheid, maar dit is toch al heel welgekomen. Er zijn nog een aantal maatregelen maar het normale leven kan toch stilletjesaan hernemen." 

Mondmasker

Die maatregelen zijn dan onder andere voldoende ventilatie, aanmoedigen om zich te laten vaccineren, CO2-meters in de lokalen en - nog steeds -het dragen van een mondmasker. Het mondmasker blijft voorlopig dus nog een vaste waarde op de campus. "We behouden het overal, behalve in het restaurant om te eten en in de bibliotheek als je voldoende afstand kan houden", zegt Vanheusden. Die maatregel werd behouden na overleg met studenten en experts zoals Niel Hens en Geert Molenberghs. Voor hoe lang is op dit moment nog onduidelijk. "Op dit ogenblik zitten we in code oranje, maar als we naar groen terugkeren, dan kunnen we de plicht afschaffen."

Docenten en studenten kijken hard uit naar dit academiejaar na die vreemde coronajaren. "Vrijdag hadden we een introductiedag, je zag opnieuw de levendigheid op de campus terugkeren. En dat mondmasker, daar maalt niemand om."

(lees verder onder de foto)

Rector Bernard Vanheusden

Inschrijvingen

Limburgse studenten kiezen opvallend veel voor opleidingen in de zorg en voor technologie, zowel aan de hogeschool als aan de universiteit. Aan de universiteit kiezen bijvoorbeeld veel studenten voor biomedische- en revalidatiewetenschappen. Aan de hogescholen zijn verpleegkunde en elektronica populair. 

Meest gelezen