SpaceX

Amerikaanse ruimtetoeristen weer op aarde na reis van 3 dagen met SpaceX: "Bewijs dat de ruimte van elk van ons is"

De vier Amerikanen die woensdagavond met een Falcon 9-draagraket van SpaceX de ruimte in werden gelanceerd, zijn in de nacht van zaterdag op zondag weer op aarde geland. Kort na 1 uur Belgische tijd kwam hun Dragon-capsule voor de kust van Florida neer in de Atlantische Oceaan. Drie dagen lang maakten de ruimtetoeristen toertjes rond de Aarde.

Bij de landing van de capsule in de Atlantische Oceaan klonk luid applaus in de controlekamer van SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf dat de vlucht uitvoerde. "Welkom thuis op Aarde. Jullie missie heeft de wereld getoond dat de ruimte voor elk van ons is en dat gewone mensen een ongelooflijke invloed kunnen uitoefenen op de wereld rond hen", klonk het. "Dat was een geweldige rit voor ons", antwoordde de bevelvoerder vanuit de capsule. 

Bekijk enkele ruwe beelden van de landing in de Atlantische Oceaan:

Videospeler inladen...

"Inspiration4" is de eerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht. De vier inzittenden waren gewone burgers (onder wie sommigen ervaring in de luchtvaart hebben), waarbij voor het eerst geen enkele beroeps- of institutionele astronaut banen rondom onze planeet trok.

Het ging om de 38-jarige miljardair Jared Isaacman - een burgerpiloot die ook ervaring heeft met gevechtsvlieguigen en die gezagvoerder was van de missie -, de 51-jarige burgerpiloot en professor geologie Sian Proctor, de 29-jarige Hayley Arceneaux - medisch assistente bij het St. Jude Children's Research Hospital in Memphis (Tennessee) - en de 42-jarige data-ingenieur Chris Sembroski.

De hele vlucht werd vanop de grond en door een automatisch systeem aan boord gecontroleerd, de ruimtetoeristen moesten de capsule niet zelf besturen. De vier hebben wel een intensieve training van enkele maanden gevolgd, vergelijkbaar met NASA-astronauten, voor mochten er noodgevallen zijn.

In totaal cirkelden de leden van de missie drie dagen rond de aarde. Met een snelheid van bijna 30.000 kilometer per uur had het ruimtevaartuig ongeveer 90 minuten nodig per omloop. De bemanning bereikte een hoogte van 585 kilometer, hoger dan het Internationaal Ruimtestation (ISS). De laatste keer dat mensen zo ver weggingen, was in 2009.

Tijdens hun vlucht voerde het viertal ook enkele gezondheidsexperimenten uit die onder andere door SpaceX zijn betaald. Voorts zetten ze activiteiten op om het St.Jude-ziekenhuis te sponsoren. Volgens SpaceX waren er tijdens de vlucht slechts een paar kleine problemen, die gemakkelijk opgelost werden.

De vier bemanningsleden.
Inspiration4

Meest gelezen