Vlaams Belang start als eerste politieke partij met eigen app

Vlaams Belang heeft als eerste politieke partij in België een eigen app. Daarmee kan je onder meer berichten lezen en chatten met de partij. Vlaams Belang wil met de app een alternatief bieden voor sociale media, waar de partij naar eigen zeggen te vaak wordt gecensureerd. "Maar los daarvan gaat het vooral over kiezers overtuigen en data verzamelen", zegt politiek communicatiespecialist Reinout Van Zandycke. 

"Breek zelf de censuur", zo luidt de slogan van de nieuwe applicatie van Vlaams Belang. "Want", zo zegt voorzitter Tom Van Grieken, "we stellen vast dat steeds meer politiek incorrecte berichten op sociale media gecensureerd worden."

"Ik maak mij ernstige zorgen over de vrijheid van meningsuiting als CEO's van grote technologiebedrijven als Facebook, Google en Twitter bepalen wat je wel en niet mag zeggen", zegt Van Grieken. 

"Het is niet onwaarschijnlijk dat de Facebookpagina van Vlaams Belang tegen de verkiezingen van 2024 zal worden verwijderd. Maar met onze eigen app kunnen we rechtstreeks blijven communiceren met onze kiezers."

"Ons bereik wordt beperkt en mensen worden gecensureerd." Bekijk het interview over de nieuwe app van Vlaams Belang:

Videospeler inladen...

Politiek communicatiespecialist Reinout Van Zandycke is niet verrast dat Vlaams Belang met een eigen app komt. "Dat argument over censuur past natuurlijk goed in de communicatiestrategie van Vlaams Belang, maar ook los daarvan zou de partij met die app zijn gekomen", zegt Van Zandycke.

"Op sociale media kunnen ze hun bereik nog moeilijk veel vergroten, daar zitten ze stilaan op een hoogtepunt. Ze moesten op zoek naar andere manieren en dus is zo'n app een logische volgende stap."

"Dat politieke partijen met een eigen app komen, is trouwens helemaal niet nieuw. In het buitenland doet men dat al veel langer. Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa en buurlanden als Frankrijk. Vlaams Belang is nu in België de eerste, maar zal zeker ook niet de laatste zijn."

Men wil vooral te weten komen waar kiezers en potentiële kiezers van wakker liggen en wat hen aanzet tot actie

Reinout Van Zandycke, politiek communicatiespecialist

In de app kan je ook berichten liken en delen, om zo punten te verzamelen. "Dat past volledig in de strategie om leden en geïnteresseerden aan te zetten tot actie. Men wil mensen motiveren om boodschappen te delen om op die manier het bereik van die boodschappen te vergroten", zegt Van Zandycke. 

"Maar de hoofdreden waarom een politieke partij een app gebruikt, is meer te weten komen over hun kiezers en potentiële kiezers. Data verzamelen. Dat is ook voor elke commerciële organisatie interessant. Aan de hand van data kan je veel te weten komen over waar jouw doelgroep van wakker ligt en wat hen aanzet tot actie. Die data kan je dan weer gebruiken in jouw communicatie", zegt Van Zandycke.

Volgens Tom Van Grieken worden er in de app geen data verzameld waarvoor niet expliciet toestemming is gevraagd. "We vragen enkel de gegevens van mensen die veel artikels gedeeld hebben om een beloning op te sturen. Maar die gegevens worden veilig bewaard conform de GDPR-wetgeving."

"Wees kritisch over de boodschappen die je te zien krijgt en controleer de privacy-instellingen." Politiek communicatiespecialist Reinout Van Zandycke over apps van politieke partijen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen