Belgische zonnewagen opnieuw Europees kampioen: "Nogmaals bewezen dat we bij wereldtop behoren"

Het Belgisch team van de KU Leuven heeft voor de tweede keer op rij het Europees kampioenschap voor zonnewagens gewonnen. Op het circuit van Zolder is de Belgische zonnewagen erin geslaagd om het hoogste aantal rondjes te rijden in 24 uur tijd. Nederland werd tweede.

Op het circuit van Zolder vond dit weekend de "24 hours iLumen Europan Solar Challenge" plaats, het Europees kampioenschap voor zonnewagens. Die wedstrijd werd al voor de zevende keer georganiseerd voor studententeams die hun eigen zonnewagen hebben ontwikkeld.

De BluePoint, de Belgische zonnewagen van het team van ingenieursstudenten van de KU Leuven, finishte vandaag met maar liefst 346 rondjes van 4 kilometer op 24 uur tijd. Goed voor een eerste plaats na een nek-aan-nekrace met Nederland. 

Het verschil tussen de teams zat hem in de strategie", zegt het Belgisch team. "Door een verschil in tactiek stond het Nederlandse team uit Twente dubbel zo lang stil als wij om zo zijn batterij op te laden en de nacht te overbruggen. Kostelijke tijd waarvan we optimaal gebruik maakten om een mooie voorsprong op te bouwen. Uiteindelijk eindigde het Agoria Solar Team met twee ronden voorsprong op de noorderburen."

De teams mogen overdag enkel gebruikmaken van zonne-energie en 's nachts maximaal twee keer gedurende één uur stoppen om bij te laden.

(lees verder onder de foto) 

Pieter April (teammanager Agoria Solar Team): "Fantastisch om in eigen land het Europees kampioenschap te kunnen winnen"

Videospeler inladen...

"Even gevreesd voor onze deelname"

Vrijdagavond was het nog even schrikken voor het Belgisch team van ingenieursstudenten van de KU Leuven. Tijdens de testrondes moest de Belgische zonnewagen uitwijken door een onverwacht manoeuvre van een andere zonnewagen. De Belgische wagen liep schade op aan de ophanging en even was het onzeker of het Belgische team wel zou kunnen deelnemen aan het Europees kampioenschap.

"Na een lange nacht werk zijn we er toch in geslaagd om de zonnewagen rijklaar te krijgen voor de start van de race", zegt mechanisch ingenieur Ronan Beauthier.

"Het is echt fantastisch om het Europees kampioenschap hier in eigen land te kunnen winnen", zegt teammanager Pieter April. "De competitie was enorm sterk, maar we hebben nogmaals bewezen dat de Belgische zonnewagen bij de wereldtop behoort."

Het Belgisch team vertrekt volgende week al naar Marokko voor hun volgende internationale wedstrijd. Op vijf dagen tijd zullen de ingenieursstudenten 2500 kilometer afleggen doorheen de Sahara en langs de voet van het steile Atlasgebergte. 

De Solar Challenge Morocco gaat van start op maandag 25 oktober en loopt tot en met vrijdag 29 oktober.

Meest gelezen