Copyright FeatureChina 2021

Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, in grote financiële problemen, betaalt investeerders terug met vastgoed

De wankelende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande gaat zijn schuldeisers terugbetalen met afgeprijsd vastgoed. Dat meldt het bedrijf op de Chinese app WeChat. Evergrande verkeert al enige tijd in grote financiële problemen, tot grote ongerustheid van beleggers, die vrezen voor een faillissement met verstrekkende gevolgen voor de Chinese en internationale economie.

Investeerders zullen kunnen kiezen voor afgeprijsd onroerend goed in plaats van geld, zo meldt het persagentschap Bloomberg. Het zou gaan om appartementen, kantoren, winkelruimte of parkeergarages. Daarop zou Evergrande kortingen geven tot wel 50 procent.

Het bedrijf betaalde zijn leveranciers tot nu toe veelal met schuldbekentenissen op korte termijn, maar de meesten weigeren dat nu en eisen betaling in cash, wat niet kan. 

Evergrande verkeert al geruime tijd in grote financiële problemen. Het bedrijf heeft zo'n 260 miljard euro aan schulden en zou daarmee een van de bedrijven met de hoogste schuldenberg ter wereld zijn.

Eerder deze week werd duidelijk dat de betaling van intresten - normaal op 20 september - moeilijk wordt. Ook lukt het al enige tijd niet om bezittingen van de hand te doen en liggen verschillende projecten van het bedrijf stil, waardoor Evergrande er ook niet aan kan verdienen.

Afgelopen week betoogden iets meer dan 100 boze aandeelhouders van het bedrijf op straat, erg uitzonderlijk voor China. "Wij willen ons geld terug", luidde een van de slogans. Ook op de sociale media regende het woedende reacties.

Sinds begin dit jaar is de beurswaarde van het vastgoedconcern, dat ruim 800 projecten in uitvoering heeft in 280 steden, met 75 procent gekelderd. Beleggers zijn bang voor een faillissement, dat voor een domino-effect kan zorgen voor de Chinese economie en daarbuiten. Want ook internationale financiële instellingen leenden geld uit aan het concern. 

De Chinese economie is dan misschien minder dan de Amerikaanse financieel verweven met die van de wereld, toch kan een globale impact niet onderschat worden, schreef onze redactie eerder al op deze website. Problemen in de tweede economie van de wereld kunnen niet anders dan een wereldwijd effect hebben. Zeker nu de wereldeconomie uit het dal van de coronapandemie begint te klauteren, is een nieuwe crisis niet wenselijk.

Vastgoed, maar ook media, voeding en elektrische auto's

Naast vastgoed is Evergrande ook actief in media, voeding en de productie van elektrische wagens. Het bedrijf bezit ook een van de succesvolste voetbalploegen in China: Guangzhou Evergrande.

Naar eigen zeggen heeft Evergrande 200.000 mensen in dienst en werken er indirect 3,8 miljoen mensen voor het concern. Topman en stichter Xu Jiayin (of Hui Ka Yan) zou een van de rijkste mensen in China zijn, maar zijn fortuin zou nu teruggevallen zijn tot "slechts" 11 miljard dollar.

Evergrande is ook eigenaar van een van de populairste voetbalclubs in China, Guangzhou Evergrande.
Stringer - Imaginechina

Meest gelezen