De Winning in Lummen wil klimaatneutraal landbouwbedrijf worden

De Winning, een sociaal en inclusief bedrijf in Lummen, wil een volledig klimaatneutraal landbouwbedrijf worden. Maar dan moet volgens hen het beleid wel mee willen. De plannen werden toegelicht op de Dag van de Landbouw.

De Winning is een sociaal en inclusief bedrijf, er werken mensen die niet meteen op de gewone arbeidsmarkt terechtkunnen. Er werken bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, met psychosociale problemen of met een taalachterstand.  Er wordt aan natuur- en groenbeheer gedaan, maar ook aan biologische land- en tuinbouw, voeding en distributie, en horeca. 

Korte keten

De Winning wil graag dat hun korte keten biolandbouwbedrijf op termijn klimaatneutraal wordt. Een team experts heeft het landbouwbedrijf grondig doorgelicht en met hun bevindingen kan de klimaatimpact nog teruggedrongen worden. Manager Landbouw en Voeding van De Winning Ruben Minten geeft een voorbeeld. "Onze runderen worden geslacht in Aubel. Ze worden dus van Lummen naar Aubel gereden. Daarna gaan ze nog eens door naar de versnijderij, opnieuw een transport." Die hele verplaatsing is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook minder comfortabel voor de dieren. "We proberen de dieren als een goede huisvader op te kweken, maar tijdens zo'n transport krijgen ze stress." Maar de Europese wetgeving moet het ook toelaten om het slachten en het versnijden op het bedrijf zelf te doen. "Daarmee gaan we aan de slag, om zo'n systeem uit bouwen." 

Eigen voeder

"Verder voorzien we ook eigen voeder voor onze dieren, dat lokaal geproduceerd wordt en niet uit China of India moet komen", zegt Minten, "daar heb je een goede bodem voor nodig en daar werken we elke dag keihard aan, met stalmest en veel machines." Er zijn op termijn ook plannen voor een nieuwe koeienstal. Minten wil daarnaast ook de bakkerij verhuizen van Kortenaken naar Lummen. 

De plannen werden toegelicht op de Dag van de Landbouw, waarbij ook Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) aanwezig was. 

Meest gelezen