Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Verplichte Italiaanse coronapas op werkvloer doet afspraken voor vaccinatie tot 40 procent stijgen

In Italië zijn de vaccinatie-afspraken tegen COVID-19 op een week tijd gestegen tot 40 procent, dat heeft de Italiaanse regering meegedeeld. De regering besloot vorige week het gebruik van de coronapas uit te breiden en ook te verplichten op het werk, zowel in de private als openbare sector. 

"Op nationaal niveau merken we een stijging van het aantal afspraken voor de eerste dosis van 20 tot 40 procent vergeleken met vorige week", zei Francesco Figliuolo, de  legergeneraal die verantwoordelijk is voor de Italiaanse vaccinatiecampagne. “Afgelopen zaterdag lagen de afspraken voor een eerste dosis 35% hoger dan vorige zaterdag, voegde hij eraan toe.

Bijna 76 procent volledig ingeënt

In Italië hebben bijna 41 miljoen mensen beide dosissen van het vaccin gekregen, volgens overheidsgegevens. Dat is bijna 76 procent van de bevolking ouder dan 12 jaar.

Maar met onder meer het griepseizoen voor de deur, blijven de autoriteiten zich zorgen maken over de coronapandemie en willen ze de vaccinatiegraad opdrijven. Ze hebben daarom besloten om het gebruik van de "groene pas", de naam van de gezondheidspas in Italië, uit te breiden. Donderdag kondigde de Italiaanse premier Mario Draghi die uitbreiding naar alle werkplekken aan. Vanaf 15 oktober is de coronapas verplicht op het werk met een schorsing zonder loon als gevolg voor werknemers die weigeren hieraan te voldoen.

130.000 Italiaanse coronadoden

De coronapas werd in augustus ingevoerd bij bezoek van musea, sportevenementen en om binnen te dineren in restaurants. De pas bevat een vaccinatiecertificaat, een bewijs van herstel na het doormaken van Covid-19 of een negatieve test.

Italië is het eerste Europese land dat door de epidemie werd getroffen en heeft een zware prijs betaald met meer dan 130.000 doden.

Protest tegen groene pas
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen