Bezoekers blikken terug op Extrema Extra: "De festivalzomer dan toch nog gered!"

55.000 festivalgangers van over de hele wereld maakten van Extrema Extra het grootste Belgische festival van 2021. Na een start in mineur omwille van een aan drugs gerelateerd sterfgeval, bleef de zon het hele weekend schijnen. Coronabeslommeringen vielen nergens te bespeuren. “We hebben slechts 900 testen moeten uitvoeren. Twee mensen bleken positief”, aldus woordvoerder Lomme Valkeneers.

“Het festival ging vrijdag hectisch van start”, geeft woordvoerder Lomme Valkeneers toe. “Een bezoeker uit Nederland werd onwel en overleed later in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Een droevige gebeurtenis die ons als organisatie diep heeft geraakt. Nadat het parket van Limburg meldde dat er gevaarlijke xtc-pillen in het lichaam van de man waren teruggevonden, hebben we onze bezoekers meteen geïnformeerd via al onze kanalen.  We zijn met een dubbel gevoel aan dag twee begonnen, maar merkten gelukkig al snel dat de festivalsfeer top zat. De rest van het weekend is vrijwel zonder incidenten verlopen.”

Annika Wallis
Annika Wallis

Ook het coronavirus was in geen geval een domper op de feestvreugde. “Het Covid Safe Ticket is dan ook al zeer goed ingeburgerd”, gaat Valkeneers verder. “We hebben ongeveer 900 tests afgelegd, waarvan slechts twee mensen positief bleken. Volgend jaar reserveren we opnieuw het Pinksterweekend voor onze 10-jarig jubileum. Binnen een paar weken gaat de organisatie al van start!”

De setting is prachtig en de zon zet heel het weekend haar beste beentje voor!
Festivalbezoeker uit Nederland

Niet alleen Belgen, maar ook duizenden Nederlanden zakten af naar De Plas in Houthalen-Helchteren. “Wij zijn supergelukkig”, lacht een koppel noorderburen. “Dit is voor ons het eerste grootschalige festival in twee jaar tijd. De setting is prachtig en de zon zet haar beste beentje voor. Onze festivalzomer is dankzij dit weekend officieel gered.”

Lik-op-stukbeleid voor druggebruikers

Na het overlijden van de festivalganger voerde het Limburgse parket een lik-op-stukbeleid in: bezoekers die met een gebruikershoeveelheid drugs werden betrapt moesten meteen een boete betalen. Tijdens de twee eerste festivaldagen werden er 115 onmiddellijke schikkingen geïnd.

Annika Wallis

Meest gelezen