Kermis Hasselt

Openingsweekend Hasseltse septemberkermis schot in de roos: "Bij de foor horen geen mondmaskers en tijdsloten!"

Het openingsweekend van de Hasseltse septemberkermis was een schot in de roos. De stralende zon, de kitscherige discodeuntjes en de geur van verse smoutebollen lokten massaal veel gegadigden richting Dusartplein en Boudewijnlaan.

In tegenstelling tot vorig jaar kwam niemand afgelopen weekend van een koude kermis thuis. Na afloop likte iedereen zijn in suikerspin verwikkelde vingers af met een bonte prijzenverzameling onder de arm, uitgezwaaid door een nazomerbriesje. “Een hemelsbreed verschil met vorig jaar”, zegt een jongedame van 11. “We wonen op wandelafstand van het centrum, maar mijn ouders waren toen bang voor een coronabesmetting. Zelf had ik er toen ook niet bijzonder veel zin in. Bij een kermis horen nu eenmaal geen mondmaskers en tijdsloten. Dit weekend was anders: ik heb net allerlei attracties uitgeprobeerd terwijl de rest van mijn gezin een terrasje deed op het Dusartplein. Het voelt vandaag een beetje als vakantie.”

Kermis Hasselt

“Ook wij waren vorig jaar terughoudend”, geeft een Hasselts koppel toe. “Maar we hebben vier kinderen en gingen uiteindelijk wel voor de bijl. We moesten een tijdslot en een zone reserveren, maar we waren heel snel rond. Deze dag voelt daarentegen net zoals vroeger. We wonen heel dichtbij en weten nu al dat het weekmenu vooral uit kermisfriet en smoutebollen zal bestaan.”

Het weekmenu zal vooral uit kermisfriet en smoutebollen bestaan!
Hasselts koppel

Ook voor de foorkramers zelf is het genieten geblazen. “Het was mijn droom als kind al om deel te mogen uitmaken van de kermis”, zegt Valentin Kreemers van de attractie Kop van Jut. “Intussen sta ik al 20 jaar op de kermis van Hasselt. Het spel Kop van Jut is op maat gemaakt van kinderen en ze winnen altijd een prijs! De sfeer en het weer zitten goed. Na zo een gedwongen stilte door corona konden we ons geen beter openingsweekend dromen.”

Kop van Jut

Meest gelezen