Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil derde prik voor iedereen in woonzorgcentra

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit ervoor om alle bewoners van woonzorgcentra in ons land een derde prik te geven. Dat zou hen beter moeten beschermen tegen het coronavirus. Of die derde prik er ook komt, wordt volgende week beslist door de ministers van Volksgezondheid van ons land. Volgens Vandenbroucke is de kans erg groot, dat zei hij in "De zevende dag".

Op dit moment worden er al uitnodigingen voor een derde prik verstuurd naar mensen met een verlaagde immuniteit, zoals kankerpatiënten of mensen die een transplantatie hebben ondergaan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil nu dat ook alle bewoners van woonzorgcentra in ons land snel aan de beurt komen voor een derde vaccinatie. "Er zijn wetenschappelijke aanduidingen dat we ook voor de typische bewoner van een woonzorgcentrum, hoogbejaard en kwetsbaar, aan een derde prik moeten denken", zegt hij. "Zij zijn ook al in het begin van de vaccinatiecampage aan de beurt geweest en dat is ondertussen toch al even geleden."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Vandenbroucke verwacht morgen of overmorgen wetenschappelijk advies over de kwestie. "Ik ga er eigenlijk vanuit dat er wetenschappelijke basis is en dat we dus ook een advies zullen krijgen in die richting", aldus de minister. Hij vindt dat alle ministers van Volksgezondheid van ons land nog deze week een beslissing moeten nemen. 

Maar wat met oudere, kwetsbare mensen die niet in een woonzorgcentrum wonen? "Dat is een punt van discussie", zegt Vandenbroucke. "Ik wacht op wetenschappelijk advies en ik wil daarover overleggen met mijn collega's." Op de vraag of ook een 85-plusser die nog thuis woont een derde prik moet krijgen, heeft de minister dus nog geen antwoord. "Maar wat we wel weten, is dat we op dit ogenblik nog geen elementen hebben die erop wijzen dat we alle 65-plussers een derde prik moeten geven."

Op dit moment zijn er nog geen elementen die erop wijzen dat we alle 65-plussers en derde prik moeten geven

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Hoe dan ook lijkt de kans groot dat bewoners van woonzorgcentra in ons land binnenkort voor een derde keer gevaccineerd zullen worden. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gaf eerder deze week al aan dat hij daar voorstander van is. Minister Vandenbroucke wijst er bovendien op dat het in woonzorgcentra relatief makkelijk te organiseren zou zijn.

Bekijk hier het volledige interview met minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ventilatie verplichten

In hetzelfde interview in "De zevende dag" hamert Vandenbroucke nog eens op het belang van ventilatie in de strijd tegen het coronavirus. "De belangrijkste beslissing van het laatste overlegcomité is dat we een einde maken aan de vrijblijvendheid inzake ventilatie", aldus de minister. "Overal gaan we goede luchtkwaliteit verplicht maken. In restaurants en cafés, in fitnesscentra en de hele private en publieke sportinfrastructuur, in discotheken, in feestzalen… Dat betekent ventilatie of technologieën gebruiken om het virus te doden. We gaan een overgangsperiode toelaten, maar dit wordt een verplichting."

Overal gaan we goede luchtkwaliteit verplicht maken
Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Ook in het onderwijs zijn zulke maatregelen volgens Vandenbroucke nodig. "Dat is erg belangrijk voor het welzijn van kinderen. Laat ons ervoor zorgen dat kinderen veilig, zonder mondmasker, in een klas kunnen zitten die goed verlucht is. Dat wordt trouwens ook heel belangrijk in het griepseizoen. Je zal dan minder kinderen hebben die thuis zitten met griep en verkoudheden en je zal meer aandacht hebben in de klassen. Op een bepaald moment zal je dan met een gerust geweten kunnen zeggen dat de quarantaineregels soepeler kunnen en dat de mondmaskers niet meer hoeven. Maar dan moet je in alle lokalen in alle scholen zorgen voor ventilatie. Dat dringt zich echt wel op nu."

Meest gelezen