De Nederlandse koning Willem-Alexander bij het Holocaust Namenmonument
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Nederland onthult 'Holocaust Namenmonument' in Amsterdam, na jaren juridische strijd

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft het Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld. Op deze plek zijn onder meer de namen en geboortedata vereeuwigd van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, zowel van Joden, Sinti en Roma. Aan de onthulling ging een jarenlange juridische strijd vooraf over de locatie van het monument. 

In het centrum van Amsterdam, in de oude Joodse buurt, heeft koning Willem-Alexander samen met enkele overlevenden het 'Holocaust Namenmonument' onthuld. Ook ontslagnemend premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hebben een toespraak gehouden tijdens de ceremonie.

Er was muziek, gebed en een minuut stilte om te herdenken. Daarna ging de poort aan het monument voor de eerste keer open en mocht de koning als eerste naar binnen. Zo’n 300 genodigden konden de onthulling bijwonen. 

Bekijk hier beelden van de onthulling van het Holocaust Namenmonument:

Videospeler inladen...

Het monument is een labyrint van bakstenen met muren van zo’n twee meter hoog. Op elke baksteen staat een naam,  geboortedatum en leeftijd van overlijden van het slachtoffer. Op de muren steunen vier grote letters in staal, die in het Hebreeuws 'in herinnering aan' betekenen.

Het monument is een ontwerp van de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Volgens Libeskind is het een monument om te herdenken maar ook om de mensen te waarschuwen wat “in zogenaamde beschaafde samenlevingen" kan gebeuren. 

Holocaust Namenmonument
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Lange juridische strijd

Aan de bouw van het monument ging een lange juridische strijd vooraf over de mogelijke locatie. Het monument zou eerst in het Wertheimpark in Amsterdam komen, daarna wou men het in de Weesperstraat plaatsen. Maar omwonenden maakten telkens bezwaar tegen de komst ervan.

Uiteindelijk besloot de Raad van State eind 2019 dat het monument, een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, toch in de Weesperstraat kon komen.

De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. Iedereen kan een naam adopteren voor een bedrag van 50 euro. Tot nu toe zijn tussen de 70.000 en 80.000 stenen geadopteerd en er komen nog steeds verzoeken binnen.

De Nederlandse koning Willem-Alexander in gesprek met overlevenden bij Holocaust Namenmonument
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen