AFP or licensors

Partij van Poetin lijkt op koers om de Russische parlementsverkiezingen te winnen

In Rusland gaat de partij "Verenigd Rusland" van president Vladimir Poetin aan de leiding na de parlementsverkiezingen van de afgelopen drie dagen. De partij van Poetin heeft na telling van 9 procent van de stembureaus 38,5 procent van de stemmen gehaald, blijkt uit de eerste resultaten van de centrale verkiezingscommissie na het sluiten van de stembureaus. Aan het begin van de avond lag het opkomstpercentage rond 45 procent. 

Dat Verenigd Rusland als grootste partij uit de bus komt, is niet echt een verrassing want president Poetin had er veel voor over om zijn partij te laten winnen. De partij zou nu 38,5 procent halen. De Communistische Partij volgt op de tweede plaats met 25,06 procent. Op de derde plaats komen voorlopig de nationalisten van LDPR met 9,6 procent en op de vierde plaats Rechtvaardig Rusland  (6,67 procent).

Volgens exitpolls zou Verenigd Rusland 45,2 procent van de stemmen halen. De communisten zouden uitkomen op 21 procent. 

Bij de vorige verkiezingen in 2016 haalde de partij van Poetin nog 54,2 procent en de communisten 13,3 procent. 

De oppositie tegen Poetin werd grotendeels uitgesloten van de stembusgang. De beweging van de opgesloten oppositieleider Aleksej Navalny hadden hun aanhangers opgeroepen om zich in elk kiesdistrict te scharen achter de kandidaat met de beste kansen om Verenigd Rusland te kloppen.

Klachten over fraude

Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de centrale verkiezingscommissie de afgelopen drie dagen zeker 750 klachten ontvangen over mogelijke misstanden bij de parlementsverkiezingen in het land. Volgens het ministerie zijn er geen serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden. 

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden gisteren een rapport waarin sprake is van duizenden onregelmatigheden in heel het land. Mensen brachten bijvoorbeeld meer dan één keer een stem uit. Veel van die onregelmatigheden werden vastgelegd op foto's of videobeelden.

De verkiezingen in Rusland zijn vrijdag begonnen en hebben drie dagen geduurd. De Russen kiezen een nieuwe Staatsdoema (lagerhuis) met 450 leden. 

Hieronder geeft Jan Balliauw vanuit Sint-Peterburg wat meer uitleg bij de verkiezingsuitslagen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen