AFP

Paus Franciscus: "Slachtoffers van misbruik zijn belangrijker dan de reputatie van de Kerk"

Paus Franciscus heeft gelovigen opgeroepen zich bij de aanpak van misbruikschandalen niet te laten beïnvloeden door zorgen over de reputatie van de Rooms-Katholieke Kerk, maar om juist het welzijn van misbruikslachtoffers centraal te stellen.

Paus Franciscus heeft gelovigen opgeroepen zich bij de aanpak van misbruikschandalen niet te laten beïnvloeden door zorgen over de reputatie van de Rooms-Katholieke Kerk. Dat is niet belangrijk, vindt de paus. Het zou niet mogen meespelen: "Het is juist belangrijk om het welzijn van misbruikslachtoffers centraal te stellen."

"Alleen door de realiteit van deze vreselijke gebeurtenissen onder ogen te zien en nederig om vergeving te vragen aan de slachtoffers en hun nabestaanden, kan de Kerk een manier vinden om opnieuw een betrouwbare plaats van toevlucht en veiligheid te zijn voor hen die in nood verkeren", zei Franciscus in een videoboodschap, die werd getoond op een conferentie over kinderbescherming, in Warschau, in Polen.

Vergeving vragen kan leiden tot een tijd van wonderbaarlijke genade

Paus Franciscus

"Het toegeven van onze fouten en mislukkingen kan ons kwetsbaar en zwak doen voelen", zei Franciscus. "Maar het kan ook leiden tot een tijd van wonderbaarlijke genade, van innerlijke zuivering die nieuwe horizonten opent voor ons om elkaar lief te hebben en te dienen. Als we onze fouten toegeven, hebben we niets te vrezen."

Al decennialang worstelt de Kerk met kindermisbruikschandalen, wereldwijd. Bisschoppen en zélfs kardinalen zijn al de laan uitgestuurd, naar rechtbanken verwezen of hebben zelf een stap opzij gezet. Omdat ze zelf betrokken waren bij de misbruiken of omdat ze feiten hebben verzwegen of toegedekt.

Onlangs nog sprak aartsbisschop-kardinaal Jozef De Kesel zich gelijkaardig uit over kindermisbruik: "Het is onvergeeflijk. Het is een grote kwetsuur die we nog een hele tijd zullen meedragen. Het is misdadig. Maar het is niet enkel een kerkelijk probleem, het is universeel." 

Meest gelezen