Schrijver Jean-Claude Van Rijckeghem wint met "IJzerkop" Thea Beckmanprijs voor beste historische jeugdboek

De Vlaamse schrijver Jean-Claude Van Rijckeghem heeft in Nederland de Thea Beckmanprijs 2021 gekregen voor zijn roman "IJzerkop". Dat is de prijs voor het beste historische jeugdboek, genoemd naar de schrijfster van "Kruistocht in Spijkerbroek".

"IJzerkop" gaat over Stans, een 18-jarig meisje uit Gent dat de wereld wil zien, maar van haar vader moet trouwen met een rijke geldschieter. Ze loopt weg en belandt in het leger van Napoleon in Parijs. Zij moet daar verborgen zien te houden dat ze een vrouw is, terwijl haar broer haar probeert terug te vinden om haar naar haar man terug te brengen.

De jury van de Thea Beckmanprijs noemt "IJzerkop" het boek "de eerste onder zijns gelijken" in de competitie. Het boek slaagt er volgens de jury in "jongeren mee te nemen naar vroeger, waar het nog normaal was dat andere mensen beslissingen namen over jouw leven als meisje/vrouw." Ook de kinderjury kozen "IJzerkop" als winnaar voor de Jonge Beckmanprijs.

De Thea Beckmanprijs is genoemd naar de Nederlandse schrijfster Thea Beckman (1923-2004), die tal van historische jeugdboeken schreef. "Kruistocht in spijkerbroek" is allicht het meest bekende. De Thea Beckmanprijs levert de winnaar 1.000 euro op, de Jonge Beckmanprijs 500 euro.

Jean-Claude Van Rijckehem (57) schreef naast "IJzerkop" ook de bekroonde historische jeugdromans zoals "Jonkvrouw" en "Galgenmeid". Daarnaast is hij ook filmproducent en scenarioschrijver. Hij werkte mee aan onder meer de films "Aanrijding in Moscou", "Brasserie Romantiek" en "The best of Dorien B", en de series "Amigos" en "Een goed jaar".

Meest gelezen