Foto: Peter Jansegers

Vulkaanuitbarsting op toeristisch eiland La Palma, al 300 mensen geëvacueerd

Op het Canarische eiland La Palma is een vulkaan uitgebarsten, dat hebben Spaanse wetenschappers gemeld. Experts waarschuwden al enkele dagen voor een uitbarsting van de vulkaan omdat de seismische activiteit sterk was toegenomen. Een noodplan ligt klaar voor de naburige gemeentes. Tot nu toe hebben minstens 300 mensen hun huis moeten verlaten.

In het Cumbre Viejagebied, in het zuidoosten van La Palma, was er na de uitbarsting van de vulkaan een enorme rookpluim te zien. Kort voor de uitbarsting hadden de autoriteiten enkele tientallen mensen, die minder mobiel waren, uit de dorpen rond de vulkaan geëvacueerd. Er werden ook enkele boerderijdieren in veiligheid gebracht.

"Het leger werd ingezet om te helpen bij deze evacuatie", gaf het ministerie van Defensie mee. "De verwachting is dat er nog meer inwoners uit de omliggende regio zullen geëvacueerd worden."

Volgens lokale media hebben tot nu toe minstens 300 mensen hun huis moeten verlaten. 

Bekijk de beelden van de uitbarsting 's nachts en 's morgens, en de getuigenissen van inwoners die moesten evacueren:

Videospeler inladen...

Het is sowieso uitzonderlijk

"We hebben een aantal vrienden daar in het gebied en die hebben hun auto al ingeladen", getuigt Marcel Jacobs, een Nederlander die op La Palma woont. Een geluk bij een ongeluk: de lava vloeit blijkbaar niet snel naar beneden. "Het is sowieso uitzonderlijk", zegt Jacobs.

 Vulkaan in het Cumbre Viejagebied
AFP or licensors

Experts waarschuwen al enkele dagen voor een dreigende vulkaanuitbarsting. De seismische activiteit was er de afgelopen dagen sterk toegenomen. Voorafgaand aan de uitbarsting werden meer dan 20.000 trillingen gemeten in het gebied. Het Spaanse Nationaal Geografisch Instituut (ING) registreerde in het park een reeks aardbevingen met een kracht van 3,8 op de schaal van Richter.

“Alles wijst erop dat er grotere en intensere bevingen op komst zijn die door de bevolking zullen worden gevoeld”, zei María José Blanco, de directeur van het National Geografische Instituut eerder deze week. Er ligt een noodplan klaar voor de gemeentes rond de vulkaan.

"Het Journaal" had contact met Anne Van Den Eede. Twee jaar geleden verhuisde ze van Puurs Sint-Amands naar het Spaanse eiland. Nu staat ze klaar om te vluchten, indien nodig:

Videospeler inladen...

Laatste uitbarsting in 1971

La Palma is geliefd bij toeristen om zijn vulkanen, watervallen en mooie stranden. Het eiland staat bekend als een van de groenste van de Canarische eilanden. Door de coronapandemie zijn er volgens Marcel Jacobs momenteel niet erg veel toeristen op het eiland. Het hoogseizoen valt er trouwens in de winter.

Volgens het National Geografische Instituut vond de laatste uitbarsting plaats in 1971, daarbij kwam een ​​man om het leven toen hij foto's nam in de buurt van de lavastromen. Er werden geen eigendommen beschadigd. 

Ook nu lijkt er geen schade te zijn. "Voor zover wij hebben gehoord, zijn er nog geen slachtoffers", zegt Marcel Jacobs. "Of er schade is, is ook nog wat onduidelijk. Als dat zo blijft, is het alleen maar iets moois om te zien."

Oproep: Verblijf jij in het Cumbre Viejagebied in La Palma waar de vulkaan is uitgebarsten? Laat het ons weten en mail naar  vragen@vrtnws.be

 Het Cumbre Viejagebied
Europa Press 2021
 Vulkaan in het Cumbre Viejagebied
Europa Press 2021

Meest gelezen