Archiefbeeld ter illustratie
Belga

Weer tonnen ammoniumnitraat in beslag genomen in Libanon

De Libanese autoriteiten hebben 20 ton ammoniumnitraat in beslag genomen. Dat is dezelfde chemische stof die leidde tot de verwoestende ontploffing vorig jaar in de haven van Beiroet. De ontdekking gebeurde in het oosten van het land, waar de Hezbollah sterk staat.

De Libanese veiligheidsdiensten voerden vrijdag een huiszoeking uit in een opslagplaats in de Bekavallei. Daarbij werd een grote hoeveelheid ammoniumnitraat aangetroffen, opgeslagen in een vrachtwagen. De minister van Binnenlandse Zaken Bassam Mawlawi ging ter plaatse en vroeg aan de ordediensten om het gebied te beveiligen. "We moeten dit goedje naar een veilige plaats overbrengen, weg van het zonlicht en van warmte, om een ramp te vermijden", zei hij. Volgens een verantwoordelijke van de opslagplaats was de stof bedoeld voor gebruik in de landbouw.

Maar ammoniumnitraat werd in het verleden gebruikt als explosief in de mijnbouw en bij infrastructuurwerken, en later als onderdeel van kunstmest voor de landbouw. Maar het product kan ook voor terroristische doeleinden gebruikt worden. Daarom werd uit voorzorg alles in beslag genomen.

Het onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet is nog altijd aan de gang. Daarbij kwamen toen 220 mensen om het leven, en raakten honderden mensen gewond. Ook de materiële schade aan de infrastructuur van de haven in Beiroet was bijzonder groot. Ter vergelijking wel even meegeven dat die ontploffing werd veroorzaakt door 2.700 ton ammoniumnitraat, nu is 20 in beslag genomen.

  

Meest gelezen