Videospeler inladen...

Tussen verdriet en opluchting: de diagnose jongdementie hield Ronny (56) en Els bij elkaar

Op 56-jarige leeftijd kreeg Ronny de diagnose van frontotemporale dementie, net als Alzheimer een vorm van dementie, waardoor eindelijk duidelijk werd wat er aan de hand was. 21 september is Wereld Alzheimerdag en dan klinkt het verhaal van Ronny extra luid. Hij vertelde samen met partner Els zijn verhaal in "De zevende dag": "Ik maak me weinig zorgen, ik leef van dag tot dag."

"Ik had ergens een hele dag aan gewerkt en twee dagen later wist ik dat gewoon niet meer", zegt Ronny Van de Vijver. Het was in februari dit jaar toen bij Ronny de puzzelstukjes samenvielen wanneer zijn arts met een diagnose kwam: frontotemporale dementie. Ronny was op dat moment 56 jaar oud: "Een hele klap om te verwerken." 

Soms moet je je afvragen of iets nog wel de moeite is om op in te gaan

Els Lyphout

Tegelijkertijd was de diagnose ook een opluchting. "Anders waren we gewoon niet meer samengeweest", zegt partner Els Lyphout. Hun relatie stond onder druk door het veranderde gedrag van Ronny. Pas na de diagnose begrepen ze beiden wat er aan de hand was: "Hele fase van karakterverandering voordien die niet gekend is. Nu is hij vaak kort, soms agressief, terwijl hij vroeger altijd een heel sociaal persoon was."

Herbekijk hier het gesprek met Ronny en Els in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Hoe het nu gaat met Ronny, een half jaar na de diagnose? "Ik heb zelf het idee dat het nog goed gaat met mij", zegt Ronny, "maar als ik er met Els over spreek dan besef ik wel dat ik achteruit ben gegaan." Geen gemakkelijk gesprek om te voeren, getuigt Els: "Soms moet je je afvragen of iets nog wel de moeite is om op in te gaan en soms moet je liegen om iets te bereiken. Dat vind ik één van de zwaarste dingen."

De last op de schouders van Els wordt nu en dan verlicht door het  dagcentrum Ter Motte in Nevele waar Ronny één keer per week naartoe kan. We spraken er met John De Buck die ook de diagnose frontotemporale dementie kreeg. Het verschil tussen beide? John is nog eens tien jaar jonger: "Uitzonderlijk, ik heb nog een heel leven voor mij."

Bekijk hier de reportage uit "De zevende dag" in het dagcentrum van Ronny en John:

Videospeler inladen...

"Dementieplan" in afwachting van een remedie

122.000 Vlamingen lijden aan een vorm van dementie. 3.000 tot 7.000 van hen zijn jonger dan 65. Al jaren wordt onderzoek gedaan naar medicijnen en remedies, maar het antwoord op hun gedeelde hoop blijft bikkelhard: neen, er is geen remedie op komst. "Er is wel een medicijn dat binnenkort op de markt zou komen, maar die moet je nemen al voor de eerste symptomen zichtbaar zijn", zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie. 

Ik leef van dag tot dag dus ik maak me weinig zorgen

Ronny Van de Vyver

Het wetenschappelijk onderzoek kan en moet beter vindt Verschraege, "maar voor mensen bij wie het water nu aan de lippen staat kan dat geen soelaas bieden en dus moeten we ook investeren in ondersteuning." Dinsdag komt welzijnminister Wouter Beke (CD&V) met een "Dementieplan". "Daarin willen we vooral inzetten op thuiszorg, want naast woonzorgcentra wonen veel mensen met dementie ook nog thuis."

Ondersteuning kunnen Els en Ronny zeker gebruiken. Els: "Het kost ons 350 euro per maand voor één dag per week in het dagcentrum. Meer dagen? Dan wordt het gewoon te duur." In de tussentijd is leren leven met de ziekte de enige optie. Dat lukt aardig voor Ronny: "Ik leef van dag tot dag dus ik maak er mij weinig zorgen over." Waarop Els niet anders kan dan eerlijk toegeven: "Zorgen heb ik des te meer. Niet alleen zijn leven, maar ook het mijne staat nu stil."

Meest gelezen