Amerika heropent "begin november" grenzen voor gevaccineerde internationale reizigers

De Verenigde Staten heropenen "begin november" de grenzen voor alle internationale reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat meldt het Witte Huis. Reizigers zullen een vaccinatiebewijs moeten voorleggen en een negatieve coronatest die maximum drie dagen oud is. Er komt ook een systeem van contact tracing. Het is nog niet duidelijk welke vaccins door de Verenigde Staten erkend zullen worden om reizigers binnen te laten. 

"Reizigers moeten zich binnen de drie dagen voor hun reis naar de Verenigde Staten laten testen en moeten een masker dragen", dat meldt de coördinator van de strijd tegen de pandemie in het Witte Huis, Jeff Zients. "Bovendien zullen de luchtvaartmaatschappijen een contact tracing systeem moeten opzetten." De beslissing maakt een einde aan de "travel ban" die anderhalf jaar geleden, in maart 2020, ingevoerd werd door toenmalig president Donald Trump.

Twijfels over AstraZeneca

Het is nog niet duidelijk welke vaccins door de Verenigde Staten erkend zullen worden om reizigers binnen te laten. Amerika-correspondent Björn Soenens vraagt zich in "De wereld vandaag" op Radio 1 af hoe het zit met mensen die het AstraZenecavaccin gekregen hebben. Dat vaccin werd nog niet goedgekeurd door de "Food and Drug Administration", het agentschap dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in Amerika controleert.

Soenens vraagt zich ook af hoe het zit met gezinnen die willen reizen met kinderen jonger dan 12 jaar. Die mogen op dit moment nog niet gevaccineerd worden, dus het valt nog af te wachten of ook zij het land zullen binnen mogen.

Opluchting

Ook bij de Amerikanen zelf heerst er opluchting. Op dit moment zitten heel wat familieleden van Amerikanen bijvoorbeeld nog vast in het buitenland omdat zij geen toestemming hebben het land te betreden. En ook voor de toeristische sector is dit goed nieuws. "Een Europese toerist geeft bijvoorbeeld drie keer meer uit dan een Amerikaan", verduidelijkt Soenens. 

De beslissing komt er volgens Soenens na heel wat internationale druk. Er heerste bijvoorbeeld heel wat onbegrip over het feit dat niet-gevaccineerde Amerikanen wel vrij het land mochten verlaten en erna terugkeren terwijl gevaccineerde Europeanen dat niet mochten. 

Voor die niet-gevaccineerde Amerikanen komen er nu ook strengere regels. Zij zullen na een verblijf in het buitenland aan strengere testverplichtingen worden onderworpen. Ze zullen gevraagd worden om zich te laten testen op de dag voor hun terugkeer en een tweede keer na hun aankomst op Amerikaanse bodem.

Meest gelezen